2015-02-24 19:48:14
Φωτογραφία για ΥΠΟΙΚ: Αρνητικά και θετικά της συμφωνίας - «Αγκάθι» το χρηματοδοτικό κενό
Ικανοποίηση για τη λίστα που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους, αλλά και... για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης έως την τελική συμφωνία εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι βασικό κέρδος της συμφωνίας είναι πως η χώρα παίρνει μερικές εβδομάδες χρόνο, ενώ, ακυρώνεται για τέσσερις μήνες το email Χαρδούβελη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι υπήρξε συνεισφορά και από άλλα κόμματα στην κατάρτιση της λίστας Βαρουφάκη, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Εκείνο που δεν καταφέραμε είναι να έχουμε σε αυτό το τετράμηνο αναπτυξιακά μέτρα, ενώ δεν έχουμε βρει τρόπο για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό» σημείωνε ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με συγκεκριμένα καυτά ζητήματα κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν :

ΦΠΑ: Ηταν ξεκάθαρο στο Eurogroup ότι δεν θα πάρουμε υφεσιακά μέτρα και το κείμενο έπρεπε να γραφτεί με νομικίστικο τρόπο και ασάφειες λόγω της αμοιβαίας συμφωνίας να μην κάνουμε εμείς μονομερείς ενέργειες και η Ευρώπη να μην πιέσει για υφεσιακά μέτρα.


Διαπραγμάτευση: Οι συζητήσεις δεν θα γίνονται, πλέον, με την Τρόικα. Εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την ΕΕ θα το συζητάμε με τις Βρυξέλλες, με την Φρανκφούρτη για την ΕΚΤ κλπ

Εργασιακά: Πιστεύαμε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε στη διαπραγμάτευση, αλλά καταλάβαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θεωρούν επιτυχία την αναφορά σε θέμα συλλογικών συμβάσεων (σσ το ίδιο ισχύει και για κόκκινα δάνεια και 100 δόσεις).

Φοροδιαφυγή/Διαφθορά: Υπάρχει ένα μορατόριουμ μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Δεν ανακοινώθηκαν στόχοι για φοροδιαφυγή και διαφθορά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Για αυτές που είναι σε εξέλιξη θα σεβαστούμε τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο, το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του ιδιώτη

Κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις: Δεν υπάρχουν απαντήσεις – Θα αρχίσουμε να τα εξετάζουμε από σήμερα σε εσωτερικό επίπεδο. Πρέπει να νομοθετήσουμε με τρόπο που να μην εγείρει ανησυχία εκτός Ελλάδας.

ΕΝΦΙΑ: Το κείμενο μας αφήνει έναν βαθμό ευελιξίας. Θα συζητηθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Να λάβουμε υπόψη τις δεσμεύσεις στο εσωτερικό και τα νέα δεδομένα. Είναι όμως ένας άδικος φόρος που πρέπει να αλλάξει

Αφορολόγητο: Ισχύουν τα ίδια με τον ΕΝΦΙΑ. Το ζήτημα δεν είναι αν θα αλλάξει, αλλά το πως θα αλλάξει

Χρηματοδοτικό Κενό: Μια λύση να ζητήσουμε την αύξηση του πλαφόν στα έντοκα, μια άλλη είναι τα 1,9 δισ. από το ευρωσύστημα να πάνε κατευθείαν στο ΔΝΤ για πληρωμή. Κανένας δεν ξέρει πως θα γίνουν οι εκταμιεύσεις. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι η αρχή μιας νέας διεργασίας, δεν υπάρχει πεπατημένη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Air Transfer+ : AppStore free today
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Air Transfer+ : AppStore free today
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ