2015-02-27 15:42:05
Φωτογραφία για Επέστρεψαν οι φήμες για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα...
Το μελάνι πάνω στο χαρτί της συμφωνίας που υπέγραψαν από κοινού η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ακόμη δεν έχει στεγνώσει Κι όμως, η σπέκουλα γύρω από το αν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει κι άλλα χρήματα έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Το CNBC διερωτάται αν η Ελλάδα, όντως, χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης, αλλά μέσα από την ανάλυση φαίνεται πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι σημειώνει: «Η ανάγκη της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα, είναι εξαιρετικά υψηλή. Θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις. Και αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές».

Αυτό που επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έχει ακόμη ανάγκη οικονομικής βοήθειας λόγω του υπερβολικού χρέους της. Υπό αυτό το πρίσμα, αναδύεται η γνωστή σπέκουλα γύρω από το τρίτο πακέτο διάσωσης που έχει ξεκινήσει -κυρίως- από τα γερμανικά Μέσα αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων για την τετράμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.


Τι λένε τα ξένα Μέσα

Το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ (Market News International) ανέφερε την Πέμπτη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρχίσει να σκέφτονται την «δυνατότητα» ενός τρίτου πακέτου για αρκετούς μήνες, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την πηγή του, αυτή η πιθανότητα έχει τώρα αυξηθεί σε αναμονή υψηλότερων ελλειμμάτων και ασθενέστερης ανάπτυξης, λόγω της αναταραχής από τις πρόσφατες εκλογές της χώρας. Αυτό που ακούγεται είναι το συγκεκριμένο δάνειο θα έχει ύψος 30 δισ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή η Rheinische Post και η Frankfurter Allgemeine Zeitung είχαν και οι δύο πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα που ανέφεραν την πιθανότητα για άλλο ένα πακέτο διάσωσης και επικαλούνται κορυφαίους οικονομολόγους και βουλευτές από τη χώρα.

Φουκς: «Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση»

Ακόμη, ο Μίχαελ Φουκς, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Μέρκελ, δήλωσε στο CNBC ότι άλλος ένα γύρος οικονομικής βοήθειας θα είναι πολύ δύσκολος. «Αυτό εξαρτάται στα αλήθεια από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να έρθουν σε μας με σοβαρές προτάσεις. Οι Έλληνες πρέπει να μας δείξουν ότι είναι πραγματικά σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση».

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα ανακοινωθέντα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με έρευνα του Polit Barometer χθες. Επίσης, δημοσκόπηση της INSA αυτή την εβδομάδα απέδειξε ότι μόλις το 21% των Γερμανών υποστηρίζουν την επέκταση για την Ελλάδα.

Όπως τονίζει ο Μπρζέσκι της ING στο CNBC, «ο τρέχον συμβιβασμός ήταν μια κατάπαυση πυρός αλλά όχι μια συμφωνία ειρήνης. Έχει καταστραφεί πολύ από την καλή θέληση, λόγω της διαπραγματευτικής στρατηγικής της Ελλάδας και είναι εντελώς ανοιχτό το εάν θα υπάρχει μια συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο ή εάν θα μπορούσαμε ακόμη να δούμε μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αργότερα φέτος».

«Η Ελλάδα έχει τώρα τέσσερις μήνες για να αποδείξει ότι η νέα κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, για τις οποίες περιμένουμε τόσο καιρό. Εάν συμβεί αυτό στους επόμενους τέσσερις μήνες, τότε μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις ελπίδας στον ορίζοντα», δήλωσε ο Mάρκους Κέρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης βιομηχανιών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ