2015-02-28 23:31:00
Φωτογραφία για Ψηφιακό «καπέλο»... καινοτομίας για χιλιάδες ασφαλισμένους
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τα τηλέφωνα προς τον ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για τις «κρυφές» χρεώσεις έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης -μετά και την ενεργοποίηση της απόφασης- είναι μηδαμινές

Της Ελένης Πετροπούλου - http://www.imerisia.gr/

Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προκαλεί απόφαση του υπουργείου Υγείας και «ενεργοποιήθηκε» στις 14 Ιανουαρίου 2015. Η απόφαση αφορά... επέκταση της απόφασης του Αυγούστου με την οποία -μεταξύ άλλων- «δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους».

Με τη νέα απόφαση προστίθεται μετά τη λέξη καινοτομίας «όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες». Δηλαδή η «καινοτομία» επεκτείνεται και αφορά ακόμη και σε απλές εξετάσεις, όπως μια ακτινογραφία, εξετάσεις για τις οποίες ωστόσο δεν απαιτείται υψηλή καινοτομία. Αυτό σημαίνει νέο «χαράτσι» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ακόμη και για πολύ συνηθισμένες εξετάσεις.


Ήδη ασφαλισμένοι οι οποίοι προσέφυγαν σε διαγνωστικά κέντρα υποχρεώθηκαν να καταβάλουν «καπέλο» ακόμη και 733% στη συμμετοχή τους για να παραλάβουν τις εξετάσεις τους ψηφιοποιημένες! Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος για μια ακτινογραφία μηριαίου, με κόστος εξέτασης 4,05 ευρώ από τα οποία 0,61 ευρώ είναι η συμμετοχή, στο ταμείο του διαγνωστικού κέντρου πλήρωσε 5,61 ευρώ! Τα 5 ευρώ αφορούσαν στην... ψηφιακή γνωμάτευση.

Ακτινογραφία

Παρόμοια είναι η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία υπεβλήθη σε ακτινογραφία λεκάνης - ισχίου. Κόστος εξέτασης 4,05 ευρώ, συμμετοχή ασφαλισμένου 0,61 ευρώ. Ωστόσο, η ασφαλισμένη πλήρωσε επιπλέον 5 ευρώ για την ψηφιοποιημένη γνωμάτευση.

Έτσι, το 5ευρω καθιερώθηκε για οποιαδήποτε ψηφιοποιημένη γνωμάτευση, δηλαδή για μία γνωμάτευση που δίνεται στον ασφαλισμένο σε cd ? rom. Αξίζει να αναφερθεί ότι την προμήθεια cd ? rom κυμαίνεται από 0,16 έως 0,50 ευρώ ανά τεμάχιο ανάλογα με την ποσότητα που κάποιος αγοράζει.

Για τομογραφίες, τα 5 ευρώ αυξάνονται κατακόρυφα και φθάνουν ακόμη και στα 35 ευρώ! Πρόσφατα, ασφαλισμένοι κατήγγειλαν στον ΕΟΠΥΥ ότι μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ζητεί επιπλέον χρήματα για να αποθηκεύσει ψηφιακά την εξέτασή τους. Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν ότι για μία μαγνητική τομογραφία με κόστος 235 ευρώ και συμμετοχή ασφαλισμένου 35 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 70 ευρώ. Τα επιπλέον 35 ευρώ αφορούν ως αμοιβή του κέντρου για την ψηφιακή αποθήκευση της εξέτασης για χρονικό διάστημα 20 ετών. Μάλιστα οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν μια υπηρεσία, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση των συμβεβλημένων κέντρων, όπως προβλέπεται άλλωστε από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντικά κέρδη

Από το «καπέλο» για την ψηφιοποίηση, οι πάροχοι υγείας έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους και προσδοκούν ακόμη περισσότερα. Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες από ενάμισι εκατομμύριο αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κάθε χρόνο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να διενεργείται στον ιδιωτικό τομέα. Στους αριθμούς αυτούς αν προστεθούν και οι περίπου 700.000 μαστογραφίες, οι χιλιάδες ακτινογραφίες κ.α, γίνεται αντιληπτό ότι ένα «χαράτσι» ακόμη και 5 ευρώ δημιουργεί σημαντικά κέρδη για τους παρόχους.

Τα τηλέφωνα προς τον ΕΟΠΥΥ από ασφαλισμένους που διαμαρτύρονται για τις «κρυφές» χρεώσεις έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες παρέμβασης -μετά και την ενεργοποίηση της απόφασης- είναι μηδαμινές. Από τον Αύγουστο, με βάση τη νέα απόφαση που πέρασε ο Μάκης Βορίδης, οι πάροχοι που διαθέτουν σύστημα διαχείρισης ψηφιακών ιατρικών εικόνων (ονομάζεται PACS) αποζημιώνονται με 5% υψηλότερη τιμή, έναντι εκείνων που δεν έχουν τέτοιο σύστημα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ