2015-03-02 09:35:10
Φωτογραφία για Νέα πρόκληση από την Άγκυρα. Θέλει να κόψει στη μέση το Αιγαίο
Μία από τις πιο προκλητικές αγγελίες πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων εξέδωσε την Παρασκευή η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το MEGA η Τουρκία ζητά για τους επόμενους δέκα μήνες να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, "κόβοντας" το Αιγαίο στη μέση.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να ακυρωθεί αυτή η τουρκική πρόκληση. Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα έδωσε εντολή να γίνει εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνή Οργανισμό Πολεμικής Αεροπορίας και στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:

1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ

2. Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.

3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο


4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.

5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.

6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ