2015-03-03 02:42:04
Φωτογραφία για Η Ρωσία ίσως χαλαρώσει το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα
Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., από τις αντικυρώσεις που... έχουν επιβληθεί στην παραγωγή της, όμως είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας, όπως η προμήθεια ελληνικών πρώτων υλών για μικτές επιχειρήσεις τροφίμων σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης και ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselhoznadzor, Αλεξέι Αλεξέγενκο και το δημόσιο αίτημα να εξαιρεθούν τα ελληνικά οπωροκηπευτικά από τις ρωσικές αντικυρώσεις, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε στην εφημερίδα «Ιζβέστια»: «Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ δεν μπορεί να ασχολείται με επιλεκτικές ενέργειες. Δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται κυρώσεις ως προς τις χώρες της Ε.Ε. και επιλεκτικά να απαλλάσσεται από τις κυρώσεις μία από τις χώρες». Και συμπλήρωσε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν δυνατό να επεξεργαστούμε ένα σχήμα όχι απευθείας εξαγωγών, αλλά την προμήθεια ακατέργαστης πρώτης ύλης με επενδύσεις εδώ, στο έδαφος της Ρωσίας, στη δημιουργία επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων».


Όπως υπενθύμισε ο κ. Πεσκόφ, κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη Βουδαπέστη τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι, παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία θα κατορθώσει να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στον αγροτο- βιομηχανικό τομέα.

«Θεωρώ ότι η κοινή εργασία για τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων στον αγροτο-βιομηχανικό κλάδο θα βοηθήσει να βγούμε από αυτή την κατάσταση, η οποία σχετίζεται με τις απαντητικές κυρώσεις της Ρωσίας για τα φορτία αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.» είχε δηλώσει στις 17 Φεβρουαρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιζβέστια» γίνεται λόγος στην ελληνική φράουλα, η οποία για παράδειγμα άρχιζε να εμφανίζεται στη Ρωσία τον Μάρτιο και καταλάμβανε ως και το 50% της αγοράς, όμως η εισαγωγή της στη Ρωσία είναι πλέον απαγορευμένη σε οποιαδήποτε μορφή, επεξεργασμένη ή μη. Μάλιστα, σχετικά προεδρικά διατάγματα απαγορεύουν ακόμη και την εισαγωγή της ως ακατέργαστης πρώτης ύλης για περαιτέρω επεξεργασία από τη διατροφική βιομηχανία της χώρας, όμως, κατά τον Ντμίτρι Πεσκόφ, «το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας» επομένως υπάρχουν ορατά περιθώρια μερικής αναθεώρησης του ρωσικού εμπάργκο υπό την προϋπόθεση επίδειξης ελληνικού ενδιαφέροντος για δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και περαιτέρω διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά.

Η ειδική επί θεμάτων εισαγωγών φρούτων, Ιρίνα Κόζι επισήμανε ότι διορθώσεις των απαγορεύσεων ήδη έγιναν από ρωσικής πλευράς. Τον περασμένο Αύγουστο για παράδειγμα, επιτράπηκε η εισαγωγή στη Ρωσία σπόρων πατάτας, τεύτλων, αραβοσίτου, ρεβυθιών, καθώς και μιας σειράς ακόμη καλλιεργειών.

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι ευέλικτες, γι’ αυτό και μπορεί πλήρως να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να επιτραπεί η φράουλα, διαφορετικά η αγορά θα είναι γεμάτη ως το καλοκαίρι με "γκρίζο" προϊόν» σημείωσε η κ. Κόζι. «Θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση όχι σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένους ομίλους και κοινοπραξίες εταιρειών, οι οποίες επενδύουν στη Ρωσία για τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο Αντρέι Τσερεπάνοφ, επικεφαλής του Προγράμματος Εθνικής Ανάπτυξης, που είχε στο παρελθόν ηγηθεί της Διεύθυνσης εξωτερικού χρέους του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

«Οι Αρχές συνειδητοποιούν ότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι δηλώσεις Πεσκόφ για τη δυνατότητα συνεργασίας με χώρες που επηρεάζονται από τις αντικυρώσεις, μπορεί να θεωρηθεί ως γραμμή για την εξασθένηση των υπαρχουσών απαγορεύσεων, έτσι ώστε να μην πληγούν οι Ρώσοι παραγωγοί, στους οποίους έχουν υποσχεθεί μια πολιτική αντικατάστασης των εισαγωγών» είπε στην «Ιζβέστια» ο Α. Τσερεπάνοφ.

Σημειώνεται ότι παρεμφερείς σκέψεις δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων για την υπέρβαση των περιορισμών που τίθενται από τις κυρώσεις, συζητήθηκαν ως πιθανότητα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και των διαβουλεύσεων που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Πούτιν όσο και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ