2015-03-05 16:57:27
Φωτογραφία για ΝΤΡΑΓΚΙ: ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΗ 'Η ΕΜΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΚΤ υπόκειται σε κανόνες «δεν είναι πολιτικός θεσμός» και απαγορεύεται ρητά η έμμεση ή άμεση νομισματική χρηματοδότητηση ενός κράτους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων Δημοσίου. 

Υπενθύμισε δε, αντιδρώντας εμμέσως στα περί τιμωρητικής και εκβιαστικής πολιτικής από την Ευρωτράπεζα στην Αθήνα, ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι σήμερα 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, δανεισμός που φθάνει το 68% του ΑΕΠ της, ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες».

«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος»..


«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε το ελληνικό πρόγραμμα να ξαναμπεί σε τροχιά», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Όταν χώρες που ακολουθούν οικονομικό πρόγραμμα βρίσκονται υπό αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπενθύμισε ο Ντράγκι.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ