2015-03-06 10:27:07
Φωτογραφία για ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Σιωπηρά αλλά μεθοδικά προχωρά ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα (Βad Βank) στον οποίο θα μεταβιβασθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών. Το εν λόγω σχέδιο για τη δημιουργία του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα βρίσκεται υπό το συντονισμό του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ωστόσο η ολοκλήρωσή του προϋποθέτει την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αλλά και την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις για μετεξέλιξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Ανώνυμο Εταιρεία που θα επιτελέσει το ρόλο του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα, αλλά και εισηγήσεις για σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Καθώς η υλοποίηση του εγχειρήματος απαιτεί σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοδότηση ύψους έως και 3 δισ. ευρώ η κυβέρνηση σχεδιάζει πριν τον Ιούνιο να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διατεθούν στον Ειδικό Ενδιάμεσο Φορέα τα σχετικά κεφάλαια.


Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η δημιουργία «Βad Βank», παρόμοιας με εκείνες που υφίστανται ήδη σε Ισπανία και Ιρλανδία θα μείωνε τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγγίζουν το 35% και θα τις καθιστούσε ικανότερες στο να δανείζουν και να υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι στον νέο φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν «κόκκινα δάνεια» επαγγελματικά και στεγαστικά, ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.

Η Διοίκηση της Εθνικής

Αναφορικά με το θέμα των τραπεζικών διοικήσεων πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει επιλεγεί το στέλεχος που θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και το μόνον που εκκρεμεί είναι η έγκρισή του από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θεωρείται «τυπική υπόθεση» δεδομένων των προσόντων του νέου επικεφαλής της Εθνικής. Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και ως εκ τούτου πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα αναλάβει η Λούκα Κατσέλη.

ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ