2015-03-11 08:57:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Eμπαιγμός με τα δωρεάν laptop - Oι δικαιούχοι παραπέμπονται στo... προσεχώς, ίσως
Όταν οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος έπαιρναν τα κουπόνια τους και κοίταζαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή τους παρόχους για να επιλέξουν ανάμεσα στα προϊόντα laptop, tablet που αυτοί προτείνουν, δεν πήγαινε ο νους τους ότι παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, τα καταστήματα θα δήλωναν από τις αρχές Μάρτη ότι ξέμειναν από εμπόρευμα και ότι δεν ξέρουν αν θα ξαναπαραγγείλουν!

Ούτε βέβαια μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έκαναν έφοδο από τις πρώτες ημέρες ομάδες Ρομά, πολλοί εκ των οποίων θα προμηθεύονταν laptop και tablet για να τα...πουλήσουν.

Και τα δύο όμως συνέβησαν στην Πάτρα, και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ένα μέτρο δεν μπορεί να τύχει στοιχειωδώς σοβαρής υλοποίησης, έστω και αν αυτό δεν αφορά όλο τον πληθυσμό της χώρας, αλλά μόλις 289.300 συνολικά δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα, με ημερομηνία εκκίνησης την 4η Φεβρουαρίου.

Στα περισσότερα καταστήματα που έχουν δηλώσει πάροχοι, οι υπάλληλοι δηλώνουν ότι τα προϊόντα που υπάρχουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα έχουν εξαντληθεί και δεν γνωρίζουν ούτε καν αν θα γίνει νέα παραγγελία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί τα laptop και οι δικαιούχοι που τα ζητάνε ακούνε φράσεις του στυλ "δεν παίρνεις ένα tablet μην και ξεμείνεις τελείως;".

Σημειώστε και το γεγονός ότι σε πολλά καταστήματα από αυτά που δίνει ως συμβεβλημένα η σχετική εφαρμογή μέσα από τη φόρμα e-inclusion.gr η διάθεση ξεκίνησε αργότερα από τις 4 Φεβρουαρίου, για να καταλάβετε ότι τα προϊόντα, ιδίως αυτά που ισοδυναομούν με το ποσό της χρηματοδότησης δηλαδή 230 ευρώ, έκαναν φτερά σε λίγες ημέρες.

Τι σημαινει αυτό; Ότι οι άνεργοι, είτε θα πρέπει να καταβάλλουν χρήματα οι ίδιοι για να πάρουν ακριβότερες συσκευές, καλύπτοντας τη διαφορά (και που να τα βρουν αφού είναι άνεργοι;) είτε ότι δεν θα βρουν να πάρουν.

Κάθε μέρα σχηματίζονται ουρές 20 και 30 ατόμων στα καταστήματα και βεβαίως προκαλείται εύλογη αγανάκτηση.

Το πλεον χαρακτηριστικό είναι ότι τις περισσότερες συσκευές τις προμηθεύτηκαν Ρομά σε αναλογία 80%-20%, ενώ όπως λένε στο thebest υπάλληλοι των παρόχων, αρκετοί είχαν σκοπό να τις πουλήσουν!

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Διαδικτυακή σύνδεση (σταθερή ADSL/VDSL ή κινητή (mobile) 3G (ή ανώτερη) ή δορυφορική) – μέχρι 12€ το μήνα και μέχρι 31/10/2015

Βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο (tablet ή netbook ή laptop/notebook) – μέχρι 230€

Δικαιούχοι του κουπονιού είναι όλοι οι ωφελούμενοι πολίτες, που αιτήθηκαν και έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα και οι οποίοι, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), κατοικούν σε μία από 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη), σύμφωνα με τη δηλωθείσα κατά την 31/12/2014 στο πληροφοριακό σύστημα “TAXISNET” και ισχύουσα διεύθυνση κατοικίας.

Οι πολίτες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μπορούν να κάνουν χρήση της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης από 4/2/2015 έως και 30/6/2015!

Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης/ενημέρωσης στη χρήση ΤΠΕ κατ’ οίκον (προαιρετικά) – μέχρι 60€.

Καθεμιά από τις παραπάνω παροχές είναι προκοστολογημένη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποσού από τη μία κατηγορία δαπάνης στην άλλη.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ