2015-03-12 09:07:20
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΟ 48ΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει για την νέα έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την αυριανή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για το μεν πρώτο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αρνητική στάση ορισμένων μελών στο ΔΣ της ΕΚΤ στο αίτημα της για αύξηση του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), δεν χρειάζεται η στήριξη και από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση, κάνοντας λόγο για αύξηση του ορίου κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ειδικά όσον αφορά στο οικονομικό πακέτο ανάπτυξης των 300 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία και αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση και επένδυση των πόρων.


Χθες ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, συνάντηση που χαρακτήρισε «εθιμοτυπική», ενώ σήμερα μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν  με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Όπως είπε χθες ο κ. Βαρουφάκης, στη συνάντηση θα παρουσιάσουν όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί στους εταίρους μας, θα υπάρξουν και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι η εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος «που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες, ότι σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα προκειμένου να συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες, στο Μέγαρο Καρλομάγνος, οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών εν μέσω πάντως, καταιγισμό αρνητικών για την ελληνική πολιτική ηγεσία δηλώσεων και δημοσιευμάτων. 

Ευσεβής πόθος και των δύο πλευρών είναι η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, που αφορά την εξειδίκευση της πρόσφατης επιστολής Βαρουφάκη προς το Eurogroup, να περατωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας. Ωστόσο το διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα έχει καταστεί τις τελευταίες ημέρες δυσμενέστερο παρά ποτέ. Καλά πληροφορημένες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα ελέχθησαν την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επί της ουσίας κατέστη σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν δημιουργείται πρόβλημα. H τοποθέτηση αυτή αποδίδεται στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η αφορμή δόθηκε όταν η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Ανακοίνωση που λίγο μετά ανακλήθηκε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ