2015-03-13 04:20:07
Φωτογραφία για BBC: Θα μπορούσε η Ελλάδα να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ για χάρη της Ρωσίας;
Στο ενδεχόμενο σύσφιξης των δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία, αναφέρεται... το βρετανικό δίκτυο BBC σε εκτενές δημοσίευμά του, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

«Η πρόσφατη εμβάθυνση των δεσμών της νέας κυβέρνησης με τη Ρωσία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες της Ελλάδας λογομαχούν με τους διεθνείς πιστωτικές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία» αναφέρει το BBC που προσθέτει:

«Καθώς η Ελλάδα ενδεχομένως βλέπει την Μόσχας ως ευκαιρία, ορισμένοι φοβούνται πως η χώρα κινείται αμείλικτα μακριά από τη Δύση προς την κατεύθυνση ενός πιο "καλοπροαίρετου" συμμάχου, δυνητικού επενδυτή και πιστωτή».

Το μόνο σίγουρο είναι πως «η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη» αναφέρει το δημοσίευμα που διερωτάται: «Μήπως θα έπρεπε να ανησυχεί κιόλας;»

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τον Μάιο στηΜόσχα μαζί με τον σύμμαχο του, ηγέτη του δεξιού κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνο Καμμένο​
. «Ο χρόνος επιλογής του ταξιδιού δεν ξέφυγε από τους αναλυτές» αναφέρει το BBC που τονίζει πως το «πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήγει στα τέλη Ιουνίου και το χειρότερο μυστικό που βρίσκεται καλά κρυμμένο στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να συνεχίσει την πορεία της».

«Επισήμως» σχολιάζει το BBC, «η Ελλάδα δεν ψάχνει για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αλλά ένα δάνειο από τη Ρωσία, ίσως και από την Κίνα θα ήταν μία ενδεχόμενη προτιμώμενη εναλλακτική -ή το λιγότερο ένα συμπλήρωμα – σε ένα οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης που θα συνοδεύεται από αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα το συνοδεύουν».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από τη Ρωσία πολύ φθηνότερο φυσικό αέριο, αυξημένες επενδύσεις και νέες ροές στον τουρισμό ώστε να ενισχύει την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη» τονίζει το BBC.

Η Μόσχα σε αντάλλαγμα, έχει έναν σύμμαχο με δικαίωμα του βέτο μέσα στην ΕΕ, την ώρα που η ένταση με επίκεντρο την ανατολική Ουκρανία, συνεχώς αυξάνεται, σημειώνει οαρθρογράφος.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για στροφή προς τη Μόσχα έγινε αμέσως φανερή από τη στιγμή που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Τις επόμενες 24 ώρες η πρώτη επίσημη επίσκεψη που δέχθηκε ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν από τον ρώσο πρεσβευτή, την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ του έστειλε ένα παγερό συγχαρητήριο τηλεγράφημα δύο ημέρες μετά τη νίκη του.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε τη λογική και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, ενώ και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πρότεινε ισχυρότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

«Εκτιμάω ότι η ελληνική κυβέρνηση παίζει το “ρωσικό χαρτί” ώστε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση με τους εταίρους της» ανέφερε ο αναλυτής Kings College Μάνος Καραγιάννης, προσθέτοντας παράλληλα πως «θα είναι πολύ δύσκολο για την Αθήνα να απομακρυνθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Θα ήταν πολύ πρόωρο να πούμε πως η κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από τη θέση που είχε διατυπώσει ο συντηρητικός πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976, ότι η “Ελλάδα ανήκει στη Δύση”» είπε ακόμα ο κ. Καραγιάννης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όταν οι γάτες μεγαλώνουν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όταν οι γάτες μεγαλώνουν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ