2015-03-17 00:10:06
Φωτογραφία για «Κούρσα ατομικής τεχνολογίας από μια συμφωνία για τα πυρηνικά»
Ο πρίγκιπας Τούρκι αλ-Φαϊσάλ, μέλος της βασιλικής οικογένειας της... Σαουδικής Αραβίας, προειδοποιεί ότι μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα προκαλέσει κούρσα ατομικής τεχνολογίας στην περιοχή, αφού τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλες χώρες της περιοχής θα απαιτήσουν τα δικαιώματα που αυτή θα προβλέπει για την Τεχεράνη.

«Έλεγα πάντοτε ότι οποιοδήποτε θα είναι το αποτέλεσμα που θα υπάρξει από τις συνομιλίες αυτές, εμείς θα θέλουμε το ίδιο», δήλωσε σήμερα στο BBC ο πρίγκιπας, ο οποίος έχει χρηματίσει αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο και σήμερα δεν κατέχει κυβερνητική θέση.

«Κατά συνέπεια, εάν το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτό δεν θα το ζητήσει μόνο η Σαουδική Αραβία. Ολόκληρος ο κόσμος θα είναι μία ανοικτή πόρτα για να πάρει κάποιος αυτόν τον δρόμο χωρίς περιορισμούς, και σε αυτό συνίσταται η κύρια διαφωνία μου με αυτήν τη διαδικασία των συνομιλιών των 5+1 με το Ιράν», είπε ο Τούρκι αλ-Φαϊσάλ, αδελφός του υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, οι απόψεις του οποίου θεωρείται ότι αντανακλούν τις επίσημες θέσεις του Ριάντ.


Οι έξι δυτικές δυνάμεις («5+1», ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία +Γερμανία) διαπραγματεύονται με το Ιράν τους όρους συμφωνίας για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας της Τεχεράνης, αλλά όχι για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντάται σήμερα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Λωζάνη, με την «ελπίδα ότι εντός των προσεχών ημερών θα γίνει δυνατή μία συμφωνία», όπως δήλωσε πριν από την άφιξή του στην Ελβετία ο Τζον Κέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ας τελειώνουμε με το θέμα αυτό που δηλητηριάζει τη διεθνή κοινότητα εδώ και μία δεκαετία, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας για την κατάληξη των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις του σχήματος «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) με το Ιράν θα πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια τεχνικό κείμενο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου/1 Ιουλίου, θα εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ