2015-03-17 13:09:04
Φωτογραφία για Ηλεία: Δεν έμεινε καρπός στα δέντρα από...τις βροχές του χειμώνα
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιού στην περιοχή των Καλυβακίων, που σχεδόν δυο μήνες μετά τις αιτήσεις τους στον ΕΛΓΑ για εκτίμηση της ζημιάς στα περιβόλια τους, ακόμα περιμένουν τους γεωπόνους. Ο δύσκολος χειμώνας, με τις πολλές βροχές και τα κρύα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ ο παγετός, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν φόβους και για ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο παγετός «πλήγωσε» ελιές και εσπεριδοειδή, και ειδικά τις πορτοκαλιές που ήταν ακόμα «φορτωμένες». Οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην περιοχή, ειδικά τον Ιανουάριο, έφτασαν τους - 9 βαθμούς, μη αφήνοντας περιθώρια διάσωσης ούτε ενός πορτοκαλιού.

Η ζημιά ήταν ολοκληρωτική αφού μέσα σε δυο εβδομάδες, με τη «βοήθεια» και των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, όλα τα πορτοκάλια είναι «στρώμα» στη γη. Πάνω στα δέντρα, δεν έμεινε ούτε για την οικιακή κατανάλωση, ενώ το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του καρπού για χυμό, δεν εξετάστηκε καν, αφού μετά τον παγετό, τα πορτοκάλια «φούσκωσαν και ξίνισαν».


Ωστόσο, η ανησυχία των παραγωγών δε σταματά εκεί, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, εκτιμούν - βάσει της εμπειρίας και της χρόνιας ενασχόλησής τους με την παραγωγή - ότι έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στο φυτικό κεφάλαιο, τα οποία θα εκδηλωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις ζέστες. Αυτά τα δέντρα, είναι βέβαιο - όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί - ότι δεν θα καρποφορήσουν όπως πρέπει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, αν βέβαια ο επόμενος χειμώνας δεν τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Όσον για την τιμή, αυτή έδωσε την πρώτη απογοήτευση στους παραγωγούς από την πρώτη στιγμή. Όσοι πρόλαβαν και συγκέντρωσαν λίγο πορτοκάλι, το πούλησαν για 7-8 λεπτά το κιλό. Τιμή που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώριο κέρδους, αφού με τόσο λίγα χρήματα, δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα της παραγωγής.

Περιμένοντας τους εκτιμητές

Σήμερα, ο μήνας έχει 16 Μάρτη και οι παραγωγοί περιμένουν τους εκτιμητές από τον Ιανουάριο, οπότε και υπέβαλαν αίτηση στον ΕΛΓΑ για εκτίμηση της ζημιάς. Πότε θα γίνει η αυτοψία, κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως, η εικόνα θα είναι πια πλασματική και οι γεωπόνοι δε θα μπορέσουν να κάνουν σωστή εκτίμηση, αφού ακόμα και τα πορτοκάλια που έχουν πέσει στη γη, θα έχουν σαπίσει.

πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ