2015-03-18 20:57:17
Φωτογραφία για «Eτοιμη» για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δηλώνει η Fed
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη φρασεολογία για... «υπομονή» στην αύξηση επιτοκίων, όπως αποδεικνύει η ανακοίνωσή της μετά τη διήμερη σύνοδό της, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Η Fed ως αναμενόταν διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στο είπεδο του 0% - 0,25%, τονίζοντας, όμως, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου στη συνεδρίαση του Απριλίου. Όμως το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι θα ήταν ορθό να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας του βασικού επιτοκίου, μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός επιστρέψει κοντά στο 2% που είναι και ο μεσοπρόθεσμος στόχος. Σημειώνεται ότι η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας δεν αποτελεί ένδειξη ότι η Fed έχει αποφασίσει τον ακριβή χρόνο αύξησης των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, τόνισε - στη συνέντευξη που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης - υπογράμμισε ότι «το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση η λέξη «υπομονετική στάση», σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Fed θα καταστεί ανυπόμονη».

Ράλι στη Wall Street

Η πρώτη αντίδραση της αμερικανικής αγοράς στην ανακοίνωση της Fed ήταν ο Dow Jones να κινηθεί κατά 100 μονάδες υψηλότερα, διαγράφοντας όλες τις αρχικές του απώλειες, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από το επίπεδο του 2%. Παράλληλα ο δείκτης Russel 2000 - ο δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ - άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό.

Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,88% στις 18.006 μονάδες, με τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 να κινείται κατά 0,68% υψηλότερα στις 2.088 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,7% εμφανίζει ο Nasdaq, διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.975 μονάδων.

Σταθερά σε πτωτική πορεία το ADR της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο, πάντως, περιορίζει τις απώλειές του στο 8,4% στα 1,19 δολάρια.

Υποβάθμιση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη

Παράλληλα, όμως, οι οικονομολόγοι της Fed προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τόσο φέτος πόσο και στη διετία 2016-17.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% και 2,7%, δηλαδή χαμηλότερα από την κλίμακα 2,6% - 3% που είχαν εκτιμήσει τον Δεκέμβριο του 2014.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η τράπεζα εκτιμά ότι φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 0,6% και 0,8%, για να ενισχυθεί στο 1,7% έως 1,9% το 2016 και να σταθεροποιηθεί στο 2% το 2017. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ