2015-03-19 15:54:30
Φωτογραφία για Berenberg: Τεράστια η ζημιά του Τσίπρα- Στο 25% ο κίνδυνος Grexit
Καταπέλτης κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία "παραβίασε τις υποχρεώσεις της", είναι η ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, Berenberg, λίγες ώρες πριν τη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών Σύμφωνα με το iefimerida.gr, οι αναλυτές της τράπεζας καταγράφουν με μελανά χρώματα τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και κριτικάρουν έντονα τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τίτλος που επιλέγει για να αναφερθεί στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττος: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της».

Γράφει συγκεκριμένα: «Τα περισσότερα νέα είναι τρομακτικά. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή φαίνεται να προχωράει σε ανοιχτή παραβίαση των δεσμεύσεών της προς τους δανειστές από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υπογράψω τη δέσμευση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, το ελληνικί κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο νόμο που αυξάνει τις δαπάνες κατά 200 εκατομμύρια ευρώ
. Επιπροσθέτως, τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως οι συζητήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» δεν προχωρούν, καθώς η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται. Εξ ου και ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε την Ελλάδα τον χειρότερο πελάτη που είχε ποτέ το Ταμείο. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, πιθανώς, χρειάζεται 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να καλύψει τις ανάγκες της. Ένα σημάδι της χειροτέρευσης της κρίσης στην Αθήνα, είναι ότι οι εκροές καταθέσεων ανεβαίνουν ξανά (350-400 εκατομμύρια την Τετάρτη). Από το Νοέμβριο το συνολικό ποσό των καταθέσεων που έχουν φύγει ανεβαίνει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου ΑΕΠ. Η ζημιά που έχει κάνει ο Τσίπρας είναι τεράστια».

Τι πιστεύει ο Τσίπρας

Κατά την τράπεζα, ο Τσίπρας πιστεύει πως μπορεί να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δίχως παράλληλα να ασχολείται με την πρώην Τρόικα. «Οι ελπίδες του είναι πως μια πιθανή πιο συμπαθητική στάση από τον Γιούνκερ μπορεί να πείσει την Μέρκελ, τον Ντράγκι και τον Ντάισελμπλουμ να δώσουν στην Ελλάδα χρήματα παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί και θα είναι μια απογοήτευση.

Πιο σημαντική θα είναι η συνάντηση της επόμενης Δευτέρας στο Βερολίνο ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα. Σε αυτή τη συνάντηση η γερμανική πλευρά θέλει να δει αν οι Έλληνες λαϊκιστές μπορούν να λογικευτούν ή θα παραμείνουν σε μια πορεία που θα αποτρέψει τους δανειστές να τους δώσουν περαιτέρω χρηματοδότηση».

Στο 25% το Grexit

Κατά την Berenberg η πιθανότητα για ένα Grexit αυτή τη στιγμή αγγίζει το 25%, ενώ σημειώνει πως όσο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα τόσο αυτή η προοπτική θα αναδύεται. Και συμπληρώνει: «Το 70,7% των Ελλήνων θέλουν να μείνουν στο ευρώ, ενώ η Ευρώπη θα ήθελε να αποτραπεί ένα Grexit για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει καμία όρεξη να επιβραβεύσει ανεύθυνες και μη ανεκτές πολιτικές από τους λαϊκιστές που θα έδινε κακό παράδειγμα προς όλη την ήπειρο.

Για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει σε λογικές πολιτικές και να συνεργαστεί με τους δανειστές της, αντί να τους προσβάλει. Επιμένουμε πως το Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, ενώ θα προκαλούσε μέτρια ζημιά στην Ευρωζώνη εν συνόλω. Χάρη στην ΕΚΤ, το ESM, την τραπεζική ένωση και τη δομική πρόοδο σε Ισπανία και Ιταλία, ο έλεγχος της μετάδοσης λειτουργεί». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ