2015-03-19 15:41:16
Φωτογραφία για Κρίσιμο τετραήμερο για την Ελλάδα – Οι δανειστές θέλουν τη χώρα στα «τέσσερα» και εκβιάζουν – Η στάση του Αλέξη Τσίπρα
Ένα κρίσιμο τετραήμερο για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τους δανειστές της, ξεκινά από σήμερα σε βαρύ κλίμα, μετά τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς των εταιρών, οι οποίοι σαφώς θέλουν τη χώρα «στα τέσσερα», συνεχίζοντας τις πολιτικές άγριας λιτότητας.

Απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι ο κ.Τσίπρας προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη συνάντηση των Βρυξελλών και επέμειναν ότι θα πάει στις Βρυξέλλες κατάλληλα εξοπλισμένος ώστε να πείσει για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις δυνατότητές της να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.


Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους και να μεταφέρει τη συζήτηση στο πολιτικό της σκέλος, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία ήρθαν στην Αθήνα και συμπεριφέρονταν ως… τροϊκανοί.

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ - ΝΤΡΑΓΚΙ

Την ίδια ώρα, την αβεβαιότητα και την ανησυχία του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στέλνοντας παράλληλα νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο την Δευτέρα, προκειμένου να μετριάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η κ. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει πολλά βήματα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, αλλά θα πει στον κ. Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να παίξει με βάση τους κανόνες, δήλωσε στο πρακτορείο Γερμανός αξιωματούχος ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

Τηλεφώνημα στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, με θέμα την Ελλάδα, έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες «επίσης, εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ