2015-03-20 17:40:26
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ VD
Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων και ξεκαθαρίσαμε και θέματα διαδικασίας: για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μονο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση «βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

«Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους» είπε.


«Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μέσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται Ε.Ε».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. «Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας» είπε μεταξύ άλλων και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο πως στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» όπως είπε «ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές».

Εκταμίευση της δόσης ή μέρους της, προς την Ελλάδα θα υπάρξει εάν οι θεσμοί κρίνουν ότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup τα εγκρίνει, επανέλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας πότε θα υπάρξει αποδέσμευση κεφαλαίων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

Με πολλές αναφορές στη δέσμευση όλων στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η Μέρκελ τόνισε, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες δράσεις και μεταρρυθμίσεις με άλλες, αρκεί να εξασφαλίζουν ισοδύναμο αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι τα ελληνικά μέτρα να είναι οικονομικά βιώσιμα, είπε.

Τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, εντός του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ευθύνη για την υποβοήθηση της Ελλάδας θα τη φέρει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και την Ελλάδα έργα, είπε ότι το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής αναλογεί στο 5%.

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι οι χθεσινές συζητήσεις ήταν χρήσιμες στον βαθμό που βοήθησαν τους πάντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης ότι μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν υπάρχουν παρανοήσεις ως προς το τι θα πρέπει να γίνει.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ