2015-03-23 22:34:00
Φωτογραφία για Η Κωνσταντοπούλου κατάθεσε στεφάνια σε κυπριακά μνημεία
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάθεσε δάφνινα στεφάνια σε δύο σημαντικά μνημεία της Κύπρου, όπου... πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, κατέθεσε στεφάνια στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Για τα «Φυλακισμένα Μνήματα» ενημέρωσε την κα Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπριών Αγωνιστών) 1955-1959, Θάσος Σοφοκλέους. Πρόκειται, ανέφερε, για ένα κοιμητήριο, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά τη διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντιγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα , όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.), που έπεφταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.


Στα «Φυλακισμένα Μνήματα», είπε ο κ. Σοφοκλέους, είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι 9 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, 3 έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ βρισκόταν στο χώρο των μνημάτων, παρακάλεσε τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτορεπόρτερ, που είχαν πάρει ορισμένες εικόνες, να αποχωρήσουν.

Στο βιβλίο επισκεπτών η πρόεδρος της Βουλής έγραψε: «Η επίσκεψη σε τόπους μνήμης και θυσίας σε τόπους, όπου έχουν ενταφιαστεί ιερομάρτυρες και άνθρωποι, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, αποτελεί υποχρέωση όλων, όσοι είναι ταγμένοι να υπηρετούν αυτές τις αξίες που είναι πανανθρώπινες, είναι οικουμενικές. Γίνονται πολλές φορές και ζητούμενες. Στην Ευρώπη του 2015 το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, την ίδια ώρα που νέου τύπου αποικιοκρατίες και απολυταρχίες απειλούν τη συνοχή και την ισότιμη συνύπαρξη λαών και κρατών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δίνει μια μάχη για την αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Η Ελλάδα θα παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στο αίτημα του Κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη με δημοκρατικό πατριωτισμό χωρίς εθνικισμούς».

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο οποίος αποτελεί στρατιωτικό κοιμητήριο που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην περιοχή, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974: Η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 31 καταδρομείς από την Ελλάδα (σώθηκε μόνο ένας), διότι από σύγχυση το αεροσκάφος τους κτυπήθηκε από φίλια πυρά, η μάχη του Αεροδρομίου Λευκωσίας και η μάχη στο Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Από τον Τύμβο δεξιά στο βάθος και βόρεια διακρίνεται η κατεχόμενη οροσειρά του Πενταδακτύλου και ευθεία μπροστά και Δυτικά βρίσκεται το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο μετά το 1974 δεν λειτουργεί και τελεί υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύει στην Κύπρο.

Στον Τύμβο βρίσκονται τάφοι και κενοτάφια, που αντιστοιχούν σε περίπου 500 ηρωϊκά πεσόντες μαχητές της ελευθερίας της Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 και στις μάχες της Μανσούρας - Τυλληρίας του Αυγούστου του 1964. Επίσης, δημιουργήθηκαν 876 νέα κενοτάφια για μέχρι πρότινος αγνοούμενα πρόσωπα.

Η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων σε δήλωσή της στο ΑΜΠΕ ανέφερε: «Η θυσία των μαρτύρων, ο αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, με κόστος την ίδια τη ζωή, μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε και εμείς για τη δικαίωση του Κυπριακού λαού». Το ελληνικό κοινοβούλιο «είναι και θα είναι συμπαράστασης του κυπριακού λαού και αρωγός των δυο κοινοτήτων για τη λύση που θα τιμά την ιστορία και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όσο και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας , δεν παρέστη μέλος της Κυπριακής Βουλής ως εκπρόσωπος αυτής και του προέδρου της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, παρέπεμψε στις υπηρεσίες της Βουλής, προσθέτοντας: «Υπήρχε συνοδεία υπηρεσιακού παράγοντα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ