2015-03-23 22:42:30
Φωτογραφία για Και ο Πρ. Παυλόπουλος υπέρ της δημιουργίας Ευρωστρατού, που θα ενισχύσει τη χώρα μας
Μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ως μοναδική ευκαιρία, που πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο τρόπο, χαρακτηρίζει κορυφαία στρατιωτική πηγή την πρόσφατη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ανάγκη δημιουργίας Ευρωστρατού. Ευκαιρία που... η χώρα μας θα πρέπει να συνδυάσει αφενός με την παρουσία στις Βρυξέλλες για την επόμενη πενταετία του επιτρόπου Μεταναστεύσεως, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγενείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και αφετέρου (σε λίγους μήνες) με την αντίστοιχη παρουσία του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ως του νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. για τρία χρόνια.

Την άποψη περί ευκαιρίας ενίσχυσε ακόμα περισσότερο η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυρίως η δήλωση του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εγγυήτριες μόνο της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών συνόρων, στο τμήμα εκείνο που τους αναλογεί.


Βεβαίως, δεν διαφεύγει την προσοχή ότι τις δηλώσεις Γιούνκερ περί Ευρωστρατού η πρώτη που έσπευσε ασμένως να τις υποστηρίξει -και ας μην είναι η ίδια μέλος της Ε.Ε.- ήταν η Άγκυρα, με σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πρόσφερε αμέσως 60.000 στρατιώτες σε αυτήν την προσπάθεια, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, με ό,τι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει. Η Βρετανία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μπαν Κι Μουν, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε θετικοί, αρκεί να μην εξασθενήσει η επιχειρησιακή ικανότητα της Συμμαχίας». Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη στρατιωτική πηγή του υπουργείου Άμυνας, «αν η άποψη Γιούνκερ περί Ευρωστρατού εφαρμοστεί, τότε θα πρόκειται περί ενός κολοσσιαίου έργου, τόσο από πλευράς σχεδιάσεως όσο και από πλευράς υλοποιήσεως».

Ήδη η Ε.Ε. έχει ένα «υβριδικό» στρατιωτικό σύστημα, τα λεγόμενα «Battle Groups», τους «Σχηματισμούς Μάχης». Διαθέτει συνολικά πέντε, ένα από τα οποία έχει επικεφαλής την Ελλάδα, με συμμετέχουσες τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Το «ελληνικό» Battle Group ήταν και αυτό που ενεργοποιήθηκε και εκτέλεσε την πρώτη στην ιστορία της Ε.Ε. χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και την προσεχή Δευτέρα, 23 του μηνός, πραγματοποιείται στο στρατηγείο της δυνάμεως, στη Λάρισα, η επίσημη τελετή περατώσεως της αποστολής.

Ο ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ. «Το Στρατηγείο δεν θα διαλυθεί, αλλά θα διατηρηθεί ως ένας πυρήνας, προκειμένου, αν αυτό απαιτηθεί στο μέλλον, να επαναδραστηριοποιηθεί», μας έλεγε προ μερικών ημερών ο Έλληνας επιτελάρχης του Στρατηγείου, ταξίαρχος Χρ. Δρίβας, στη Λάρισα, στο πλαίσιο της επισκέψεως του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, στο στρατηγείο της EUFOR RCA. Επομένως, η βάση, ο πυρήνας για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού και επιχειρησιακού Ευρωστρατού υπάρχει και έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για να συγκροτηθεί σε μόνιμη βάση, να διατεθούν προσωπικό, μέσα και χρήματα και να αναζητηθούν μόνιμες αποστολές, τις οποίες θα αναλάβει, για να πραγματοποιήσει και... απόσβεση.

«Αναμφίβολα θα πρέπει να υπάρχει μια βασική συνάφεια μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές δομές. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται τώρα, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί. Πρέπει να έχουμε μια εναρμόνιση των δομών. Αυτό τώρα επίσης δεν υφίσταται», μας τόνισε η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή. Στην Ε.Ε. ανήκουν χώρες (π.χ Κύπρος, Μάλτα) οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές του, ενώ υπάρχει μέλος της Συμμαχίας, η Τουρκία, που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά επιθυμεί να γίνει και έχει το καθεστώς του «συνδεδεμένου μέλους». Προς το παρόν, και με το πρόσχημα της «μη διαρροής μυστικών του ΝΑΤΟ σε εκτός Συμμαχίας χώρες», παρουσιάζει σοβαρά προσκόμματα στη συμμετοχή Κύπρου (για προφανείς λόγους) και Μάλτας σε επιχείρηση της Ε.Ε. με χρήση δομών και μέσων του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, προσφέρεται εθελοντικά να συμμετάσχει σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ε.Ε. και -τώρα- στον Ευρωστρατό. Αυτό είναι ένα σοβαρό, πολιτικό, θέμα, που ξεπερνιέται μόνο με μία εξίσου σοβαρή και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πολιτική απόφαση.

Η συνύπαρξη στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο «όπλο»: Τη συνύπαρξη στις Βρυξέλλες για διάστημα τριών ολόκληρων ετών του νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., στρατηγού Μ. Κωσταράκου, του άμεσου στρατιωτικού συμβούλου της αρμόδιας επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Φ. Μογκερίντ, και του επιτρόπου με το πολύ επίκαιρο χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστεύσεως και Ιθαγενείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μολονότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται πολύ καλά και είχαν άριστη συνεργασία στο παρελθόν, τυπικώς, αμφότεροι στα νέα τους καθήκοντα δεν εκπροσωπούν τις χώρες τους, αλλά την Ε.Ε. Και έτσι θα λειτουργούν. Εκτός αυτού, όμως, κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι στο μέτρο που μπορούν θα συνεργάζονται ως Έλληνες. Ιδίως στον τομέα του καθορισμού εν ειρήνη αποστολών των Ε.Δ. των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της προωθήσεως του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την υλοποίησή τους. Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών (και ταυτοχρόνως ελληνικών) συνόρων από τα κύματα των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και η προστασία της Ευρώπης από τυχόν εισβολή τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας (και όχι μόνο) είναι μία αποστολή που έχει πλέον προ πολλού ξεφύγει από μια αμιγώς αστυνομικού χαρακτήρα επιχείρηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή, είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΝΑΤΟϊκές.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 21/03/2015 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_921.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ