2015-03-24 13:41:32
Φωτογραφία για Η ιστορία πίσω από την διασημότερη φωτογραφία του κόσμου - Η εξομολόγηση του φωτογράφου της Μικρής Αφγανής! [photos]
Η μικρή Αφγανή θεωρείται όχι άδικα η "Μόνα Λίζα" του του Τρίτου Κόσμου Πρόκειται για το διασημότερο εξώφυλλο του National Geographic από το 1985!

Ο Στιβ ΜακΚάρι φωτογράφισε τη νεαρή Αφγανή με τα εντυπωσιακά καταπράσινα μάτια που τον κοιτούσε φοβισμένη σε στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν, πριν τρεις δεκαετίες. 

Ακόμα και σήμερα ο ίδιος μιλάει με απίστευτο ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο έργο του!

                  

"Ήξερα πως είχε εκπληκτικό βλέμμα, που σε διαπερνούσε. Όμως υπήρχε απίστευτα πολύς κόσμος γύρω μας, σηκωνόταν άμμος από τον αέρα και δεν ήξερες τι θα συμβεί με το φιλμ, καθώς δεν υπήρχαν τότε ψηφιακές μηχανές", αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNN, που σας μεταφέρει το athensmagazine.gr

"Όταν τράβηξα την φωτογραφία, ήξερα πως ήταν ιδιαίτερη. Την έδειξα στον διευθυντή του περιοδικού και τότε σηκώθηκε όρθιος και φώναξε «Αυτό είναι το επόμενο εξώφυλλό μας»",θυμάται ο Στιβ ΜακΚάρι.


Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς δεν έγινε απλά εξώφυλλο, αλλά το πιο επιτυχημένο στην ιστορία!

Το δυναμικό πορτραίτο της 12χρονης τότε Sharbat Gula, μίας ορφανής στο στρατόπεδο προσφύγων των Αφγανο-Πακιστανικών συνόρων τραβήχτηκε τον Δεκέμβριο του 1984και δημοσιεύτηκε ακριβώς τον επόμενο χρόνο.

Η γυναίκα εντοπίστηκε πρόσφατα στο Πακιστάν στα 40 της και είναι κάπως έτσι! 

I believe that when you find something you love, you should do it your whole life - Steve McCurry

Αυτό που εντυπωσιάζει τον ίδιο τον ΜακΚάρι για τον αντίκτυπο της φωτογραφίας, είναι η επιρροή, που είχε μία απλή εικόνα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο!

"Άνθρωποι ζήτησαν να δουλέψουν εθελοντικά σε στρατόπεδα μεταναστών μετά από αυτή την φωτογραφία! Οι Αφγανοί μάλιστα, είναι απίστευτα υπερήφανοι γιατί παρότι είναι ένα φτωχό κορίτσι, δείχνει την περηφάνια, το σθένος και τον αυτοσεβασμό που την χαρακτηρίζει", τόνισε ο καλλιτέχνης! Μέσω ενός απλού κλικ λοιπόν, κατάφερε να δώσει έμφαση στην δύσκολη κατάσταση που βίωνε -και βιώνει- ο συγκεκριμένος λαός, ενώ ενέπνευσε και πολλούς ανθρώπους!

Εκτός των άλλων, το National Geographic μετά από αυτό, αποφάσισε να ξεκινήσει τον κοινωφελή οργανισμό "Afghan Children's Fund" για τα παιδιά της χώρας, ενώ από τότε ο φωτογράφος, όσες φορές έχει βρεθεί στην χώρα, δεν έχει πληρώσει ποτέ για ταξί!
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ