2015-03-26 19:04:16
Φωτογραφία για Σε νέο επίπεδο ο πόλεμος των μεγιστάνων στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο απέλυσε τον κυβερνήτη της... περιφέρειας του Ντνεπροπετρόβσκ, των 51χρονο Ίγκορ Κολομόισκι ο οποίος είναι ένας από τους ανθρώπους με το μεγαλύτερο κύρος στην Ουκρανία.

Με τα μέσα του δημιουργήθηκαν μερικά τάγματα εθελοντών για την καταπίεση της Νοβορωσίας, καθώς και αγοράστηκαν τα καύσιμα και ο εφοδιασμός για το στρατό που συμμετέχει στην ειδική επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ο Κολομόισκι ηγείται της εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη.

"Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ικανοποίησε την αίτηση του Ίγκορ Κολομόισκι περί παραίτησης από τη θέση του κυβερνήτη της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Ντνεπροπετρόβσκ.

Το σχετικό διάταγμα ο επικεφαλής του κράτους υπέγραψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μαζί του", λέγεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους.

Όπως είπε ο Ποροσσένκο, εκτελών καθήκοντα του επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Ντνεπροπετρόβσκ θα διοριστεί ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.


Στις 19 Μαρτίου μεταξύ του Κολομόισκι και των αρχών της Ουκρανίας ξέσπασε μια σύγκρουση, εφόσον η Ανώτατη Ράντα ψήφισε το νομοσχέδιο για τη μείωση της απαρτίας στη συνέλευση των μετόχων από 60 μέχρι 50% συν 1 μετοχή. Αυτές οι αλλαγές στερούν τον μεγιστάνα του ελέγχου στην κύρια πετρελαϊκή επιχείρηση της χώρας "Ukrnafta".

Το κράτος κατέχει 50% συν μία μετοχή της εταιρίας. Όμως οι δομές του ομίλου "Privat" που ανήκει στον Κολομόισκι, οι οποίες ελέγχουν 42%, νωρίτερα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στη διεξαγωγή των συνελεύσεων των μετόχων και τις αποφάσεις τις οποίες προωθεί το κράτος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ο μεγιστάνας επίσης θα υποχρεωθεί να πληρώσει στο κράτος τα μερίσματα σε ποσό δισεκατομμυρίων.

Την ίδια ημέρα μετά την απόλυση από τη θέση του Προέδρου της Διοίκησης του κρατικού χειριστή των αγωγών πετρελαίου της χώρας "Ukrtransnafta" Αλεξάνδρ Λαζόρκο ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Κολομόισκι, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι το κτίριο της εταιρίας βρίσκεται σε κατάληψη από ένοπλους ανθρώπους με επικεφαλής τον ίδιο τον μεγιστάνα.

Όμως μετά από κάποιο διάστημα ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι τα όργανα της τάξεως του Κιέβου έθεσαν υπό έλεγχο το γραφείο του "Ukrtransnafta". Ο Πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ επίσης απαίτησε να κινηθεί η ποινική υπόθεση σχετικά με το περιστατικό της παράνομης άντλησης του πετρελαίου από την «Ukrtransnafta» την άνοιξη του 2014.

Την Κυριακή, στις 22 Μαρτίου, μερικές δεκάδες άγνωστοι ένοπλοι έθεσαν υπό έλεγχο το κεντρικό γραφείο της κύριας πετρελαϊκής επιχείρησης της χώρας "Ukrnafta". Αργότερα στο Υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο των οργάνων της τάξεως.

Τη Δευτέρα, στις 23 Μαρτίου, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Βαλεντίν Ναλιβάιτσενκο κατηγόρησε τους υπαλλήλους της διοίκησης του Κολομόισκι στη στήριξη των ομάδων τρομοκρατών.

Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ύπαρξη των ιδιωτικών "στρατών της τσέπης ". Έπειτα στα ουκρανικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι τα εθελοντικά τάγματα με όπλα στα χέρια έρχονται προς το Κίεβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκδοσης "Vesti", το γεγονός αυτό "αφορά στην κατάσταση γύρω από τον Κολομόισκι ".

Τον Ιούνιο της περσινής χρονιάς η Επιτροπή της Ανάκρισης της Ρωσίας κήρυξε ως διεθνώς καταζητούμενο τον επιχειρηματία, κυβερνήτη της περιφέρειας του Ντνεπροπετρόβσκ Ίγκορ Κολομόισκι σχετικά με τη κατηγορία για τη διοργάνωση φόνων, χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων της διεξαγωγής του πολέμου, παρεμπόδιση της δράσης των δημοσιογράφων, απαγωγή ανθρώπων. Η ποινική δίωξη κατά του Κολομόισκι κινήθηκε στις 18 Ιουνίου. Μια σειρά από τα ενεργητικά του στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατασχέθηκαν.

Η απόλυση του Ίγκορ Κολομόισκι από τη θέση του επικεφαλής της περιφέρειας του Ντνεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας και η προηγούμενη δυνατή σύγκρουση με τον πρόεδρο της χώρας Πιότρ Ποροσσένκο διαπιστώνουν για την βαθιά κρίση της ουκρανικής εξουσίας και την ήττα της πολιτικής που επιβλήθηκε από τη Δύση.

Την άποψη αυτή εξέφρασε στη συνέντευξη στο πρακτορείο TASS ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Ντούμας σε θέματα των χωρών της ΚΑΚ, την ευρωπαϊκή ένταξη και σχέσεις με τους συμπατριώτες Λεωνίδ Σλούτσκι.

"Υπό τη σημαία της ευρωπαϊκής ένταξης η Ουκρανία επιστρέφει στα χρόνια της αναρχίας και της διακυβέρνησης των μεγιστάνων. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος δημοκρατίας εδώ ", διαπίστωσε ο βουλευτής.

Υπενθύμισε ότι "όλα αυτά γίνονται με φόντο τη βαθύτατη οικονομική κρίση στη χώρα, την γρήγορη υποτίμηση της γκρίβνα και την αδυναμία του κράτους να εκτελεί τις κοινωνικές του υποχρεώσεις ".

Κατά τη γνώμη του Σλούτσκι στην κατάσταση αυτή αναμένονται νέες συγκρούσεις και λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά όχι πλέον για τη στήριξη των δημοκρατικών αξιών, αλλά προς όφελος των μεγιστάνων. "Είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούμε σύντομα ένα νέο, ολιγαρχικό πλέον Μαϊδάν.

Και, κρίνοντας από τα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ουκρανία, ο Ποροσσένκο θα αναγκαστεί να ζητήσει από τη Δύση τη στρατιωτική βοήθεια όχι για την καταπίεση της αντίστασης των μαχητών της λαϊκής επιστράτευσης του Ντονμπάς, αλλά, πολύ πιθανόν, για την αντιμετώπιση του στρατού της τσέπης του πρώην συμμάχου του στο Ευρωμαϊδάν Κολομόισκι ", είπε ο επικεφαλής της επιτροπής.

Κατά τη γνώμη του αρχηγού του κόμματος "Δίκαιη Ρωσία " Σεργκέι Μιρόνοφ, με την απόλυση του Ίγκορ Κολομόισκι από τη θέση του επικεφαλής της περιφέρειας του Ντνεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας ο πρόεδρος Πιότρ Ποροσσένκο "άνοιξε το δεύτερο μέτωπο ".

"Οποιοσδήποτε στρατηγός, ακόμα κι αν δεν αντιλαμβάνεται κάτι καλά, πάντα γνωρίζει ότι δεν είναι επιτρεπτά τα δύο μέτωπα. Ο πόλεμος στα δύο μέτωπα πάντα ολοκληρώνεται με ήττα όσων κάνουν τον πόλεμο αυτό. Στην ουσία με την απόλυση του Κολομόισκι ο Ποροσσένκο ανοίγει για τον εαυτό του το δεύτερο μέτωπο με όλες τις συνέπειες ", θεωρεί ο Μιρόνοφ.

Επίσης αποκάλεσε την αντίσταση των δύο Ουκρανών μεγιστάνων "τη μάχη που κάνουν οι αράχνες σε ένα βάζο ".
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ