2015-03-29 13:50:07
Φωτογραφία για Χιονοστιβάδα τα φέσια στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης
Σήμα κινδύνου εκπέμπει προς την κυβέρνηση η αγορά ακινήτων τηςΘεσσαλονίκης, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη καθίζηση των τελευταίων ετών, παραμένοντας παγωμένη για... τρεις μήνες. Οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εμφανίζονται απελπισμένοι και ζητούν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Παρότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια -χλιαρής έστω- ανάκαμψης, η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, η καθυστέρηση κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου και αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν βάλει φρένο – από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα – σε εκατοντάδες συμφωνίες που αφορούν τον χώρο των ακινήτων, είτε πρόκειται για αγοραπωλησίες είτε για εκμισθώσεις.

Επιπλέον, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο καθυστέρησης πληρωμής των μισθωμάτων τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, σε βαθμό που τα φέσια αρχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας όσο δεν υπάρχει μία υποτυπώδης σταθερότητα στην οικονομία
. Οι καθυστερήσεις σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τους έξι μήνες και οφείλονται είτε στην οικονομική αδυναμία των ενοικιαστών είτε στο γεγονός ότι αρκετοί που έχουν ρευστό επιλέγουν να το «προφυλάξουν», φοβούμενοι το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

«Η καθυστέρηση στις πληρωμές ενοικίων και μισθωμάτων παραμένει και μάλιστα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της γενικότερης “ασάφειας” σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση στον χώρο του ακινήτου. Είναι πλέον μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ιδιοκτήτες που πληρώνονται στην ώρα τους», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαΐδούτης.

Εξάλλου, έντονες αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει το κυβερνητικό σχέδιο για φορολόγηση ακόμη και των ανείσπρακτων ενοικίων του 2014, με συντελεστές έως 33%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, έχει χαρακτηριστεί ως παράλογη και αντικοινωνική από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Η αγορά βγάζει μια ύστατη κραυγή αγωνίας για να τελειώσει επιτέλους η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο φόβος. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένα θετικό κλίμα για τη χώρα και να φανούν κάποια δείγματα ότι δεν είμαστε στο μηδέν. Όσο συνεχίζουμε να ακούμε για Grexit ή για αδυναμία του κράτους να πληρώσει τις υποχρεώσεις του δεν θα κινείται τίποτα», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της Γεωργάκος Properties (μέλος του δικτύου ΝΙRΕΣ), Κώστας Γεωργάκος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Ferrari ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! (PHOTOS)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Ferrari ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! (PHOTOS)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ