2015-03-31 15:47:09
Φωτογραφία για Γολγοθάς δύο εβδομάδων για την Ελλάδα - Οι κρίσιμες ημέρες
Δύο πολύ κρίσιμες εβδομάδες έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμους σκοπέλους τις επόμενες ημέρες καθώς καλείται να βρει χρήματα για μισθούς, συντάξεις, πληρωμές δόσεων του ΔΝΤ, τόκους αλλά και να ρολάρει έντοκα γραμμάτια. Σε κύκλους της Κομισιόν υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα έξοδά της τον Απρίλιο, που φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψος 450 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Απριλίου.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών διαβεβαιώνουν πως θα πληρωθεί κανονικά το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή, αλλά τα μηνύματα από το εξωτερικά είναι θετικά. «Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, που γίνονται στις Βρυξέλλες. Το κλίμα είναι θετικό. Δεν θα πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα, Το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση είναι στο φως».


Οι κρίσιμες ημέρες

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ που καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα, όσο η συμφωνία μένει ανοιχτή και καμία δόση δεν εκταμιεύεται προς την Ελλάδα. Για να εκταμιευτούν χρήματα θα χρειαστεί χρόνος, καθώς η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στις Βρυξέλλες και μετά θα γίνει καταβολή χρημάτων.

Κρίσιμη μέρα για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου η 8η Απριλίου, καθώς πρέπει να εκδώσει γραμμάτια. Μετά την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις για την εξεύρεση σχεδόν 750 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη δημοπράτηση έντοκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κενό περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εξαντλήσει μεγάλος μέρος των δυνατοτήτων της για αγορά εντόκων γραμματίων μέσω του κοινού κεφαλαίου και δύσκολα θα μπορέσει να καλύψει το ποσό των 750 εκατομμυρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε προσπάθεια να μπουν Κινέζοι στην αγορά εντόκων, θα αναζητήσει βοήθεια σε φορείς του δημοσίου.

Εκτός της 8ης Απριλίου, οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 9η Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ και η 15η Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα μία έκδοση έντοκων γραμματίων , για την άντληση 1 δισ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους λήξης στις 17 του ίδιου μήνα.

Οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν τον Απρίλιο ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει η ανελαστική δαπάνη για καταβολή μισθών και συντάξεων που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

«Μάχη» στη Βουλή

Θυελλώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. H διαδικασία της συζήτησης για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κατέληξε σε φωνές, ουρλιαχτά και την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα.

Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλήσει επί του προσωπικού για τα όσα ακούστηκαν για εκείνον και τα δημοσιεύματα στα οποία πρωταγωνίστησε την προηγούμενη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή έφερε οργισμένες αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρονται για παράβαση κανονισμών.

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ