2015-04-10 17:24:26
Φωτογραφία για Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ»
Η εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ», φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος απαντά σε σειρά ερωτημάτων και μεταξύ άλλων δηλώνει: «Αγωνιζόμαστε για διαγραφή του δημόσιου χρέους» και «Δεν υπαναχωρούμε από τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 Με το ασφαλιστικό να είναι ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και τους πιστωτές να επιμένουν για μέτρα είστε διατεθειμένος να κάνετε βήματα πίσω ώστε να κλειδώσει η συμφωνία;

Η κυβέρνηση μας επιδιώκει μια θετική συμφωνία, η οποία δεν θα επιβαρύνει τα συνηθισμένα υποζύγια, δεν θα θίγει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους  και –πάνω από όλα- δεν θα οδηγεί σε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Επίσης, δεν θα οδηγεί σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και σε νέες φορομπηχτικές πολιτικές. Για το λόγο αυτό, οι κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει είναι απαράβατες και δεν τις διαπραγματευόμαστε
. Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και όχι σε ανάπτυξη και οικονομική άνθηση. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση μας οφείλει να δώσει και θα δώσει, οριστικό τέλος στις καταστροφικές πολιτικές, που οδήγησαν σε όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικό μαρασμό. Την ώρα που όλοι συνομολογούν την οικτρή αποτυχία των μνημονίων, δεν μπορεί οι δανειστές και δεν το επιτρέπουμε, να επιμένουν σε υφεσιακά μέτρα και να μας συμπεριφέρονται με αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές οικονομικής ασφυξίας.

Αν προκύψει λύση θα είναι βραχυπρόθεσμη. Με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου και τους εταίρους να επιμένουν σε νέα μέτρα και δανεισμό τι θα κάνετε;

Η κυβέρνησή μας δεν θα εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση, ούτε θα βάλει «στο ψυγείο» το πρόγραμμά μας και της εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεών μας, που εγκρίθηκαν από το λαό με την ψήφο του και από την πλειοψηφία των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Καμία πίεση και κανένας πολιτικός ή οικονομικός εκβιασμός των δανειστών της χώρας ή των λεγόμενων θεσμών δεν θα τεθεί πάνω από την πρόσφατη λαϊκή εντολή και τη λαϊκή κυριαρχία. Στο δίλημμα που μας θέτουν, ή οικονομική ασφυξία ή πλήρης υποταγή και νέα μνημόνια, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε. Η χώρα μας, παρότι φαίνεται μικρή και αδύναμη, έχει αποκτήσει ένα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και αρκετές εναλλακτικές δυνατότητες, για να μη συνεχιστούν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές της λιτότητας.

Πληθαίνουν οι κυβερνητικές φωνές που μιλούν για «ανυποχώρητη στάση». Εσείς μιλήσατε για «ηρωική έξοδο». Πως; Με εκλογικό αιφνιδιασμό, με δημοψήφισμα;

Η κυβέρνηση έχει εθνικό σχέδιο, αλλά κυρίως, έχει την πολιτική βούληση να πράξει όσα δεν έπραξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Κατ΄ επέκταση,  με την κυβέρνηση μας θα πληρώσουν όσα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονταν στο απυρόβλητο τα προηγούμενα έτη. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε αποικία χρέους, ούτε προτεκτοράτο των δανειστών της, αλλά μια δημοκρατική χώρα, κυρίαρχη και ανεξάρτητη και έχει το δικαίωμα της ελεύθερης λαϊκής βούλησης. Το εκλογικό σώμα έδωσε πρόσφατα σαφή εντολή στην κυβέρνηση για ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, που οδήγησαν την πλειονότητα των πολιτών στην εξαθλίωση και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στηρίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Μπορούμε και πρέπει και ήδη προχωράμε, στην εφαρμογή του προγράμματός μας και δεν χρειάζεται ως προς αυτό νέα λαϊκή ετυμηγορία.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν  ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Εσείς τέτοια μέτρα άμεσης απόδοσης θα τα συζητούσατε;

Η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων , οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αλλαγές στα εργασιακά είναι, όπως προανέφερα, κόκκινο πανί για την κυβέρνηση μας. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε ιδεολογικές εμμονές, που θα οδηγήσουν σε κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σε όξυνση της ανρθωπιστικής κρίσης και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε τομείς στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν, παρά τις ιδιοτελείς πιέσεις μεγάλων, πολιτικών και κυρίως οικονομικών συμφερόντων.

Αν οι δανειστές επιμείνουν στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος την οποία εσείς έχετε πει ότι θα καταργήσετε, τι θα κάνετε;

Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε και θα καταργήσουμε, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα οδηγούσε, μέσα στο 2015, σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%.  Η κυβέρνηση μας θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές δηλώσεις της, περί μη μείωσης των συντάξεων, χωρίς να βάζει αστερίσκους και με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

 Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα είναι συνεπής στην καταβολή των δανειακών υποχρεώσεων.  Αν δεν υπάρξει συμφωνία προηγούνται οι δανειστές ή οι μισθοί και οι συντάξεις;

Σημασία έχει το συμφέρον του λαού, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια μας και δεν θέλει επιστροφή στο μνημονιακό παρελθόν. Δεν θα αφήσουμε τον λαό να βρεθεί  επί ξύλου κρεμάμενος, αυτός έχει για εμάς προτεραιότητα,  αλλά δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα.  Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την απομείωση του δημόσιου χρέους με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.

Σας προβληματίζει το μπαράζ των καταλήψεων; Βλέπετε σχέδιο σε βάρος της κυβέρνησης ή κάποιοι ποντάρουν στην ανοχή;

Η κυβέρνησή μας σέβεται την άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, να απεργεί, να διαδηλώνει και να προωθεί κινηματικές δράσεις. Το μόνο σχέδιο που υπάρχει σε βάρος μας, είναι από δυνάμεις του μνημονιακού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που επιδιώκει την ανατροπή ή την ενσωμάτωσή μας, αλλά με τη στήριξη του λαού δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ