2015-04-17 19:54:04
Φωτογραφία για Σαν σήμερα έφυγε μια απ' τις σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας... βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα
Πεθαίνει σαν σήμερα το 2012 μια απ” τις σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

Ο λόγος για τον Δημήτρη Μητροπάνο, που μέσα από την πολυετή καριέρα του στο λαϊκό πεντάγραμμο σημαδεύει με τη χαρακτηριστική φωνή του, όχι μόνο τις ζωές των ανθρώπων που άγγιξε, αλλά ολόκληρη την Ελληνική μουσική σκηνή.

Γεννιέται στην Αγία Μονή, μια γειτονιά των Τρικάλων, στις 2 Απριλίου το 1948. Μεγαλώνει χωρίς τον πατέρα του νομίζοντας πως τον έχει χάσει στον πόλεμο και δουλεύει τα καλοκαίρια από παιδί προσπαθώντας να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του. Στα 29 του μαθαίνει πως ο πατέρας του ζει στη Ρουμανία.

Κατεβαίνοντας στην Αθήνα, πριν τελειώσει το γυμνάσιο ξεκινά να εργάζεται σαν τραγουδιστής. Γνωρίζει τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και με προτροπή του συναντά τον Γιώργο Ζαμπέτα. Οι δυο άντρες συνδέονται με βαθιά φιλία, με τον ίδιο τον Μητροπάνο να μνημονεύει τον Ζαμπέτα ως «μεγάλο δάσκαλο και δεύτερο πατέρα».


Το 1966 συναντά τυχαία τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη ΄Ρωμιοσύνη΄ και το ΄Άξιον Εστί΄, σε μια σειρά από συναυλίες που λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη».

Στην τεράστια πορεία του συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους συνθέτες και δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, όπως οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Μουσαφίρης και Γιάννης Σπανός.

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του αποτέλεσαν οι ζωντανές ηχογραφήσεις της συναυλίας του στο Ηρώδειο, τον Σεπτέμβριο του 2009, που κυκλοφόρησαν σε διπλό άλμπουμ με τίτλο ΄Τα τραγούδια της ζωής μου΄ καθώς και ο δίσκος ‘Εδώ είμαστε΄, με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, Μάνου Ελευθερίου, Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Στις 17 Απριλίου το 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος, μεταφέρεται στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εμφανίζει πνευμονικό οίδημα και στις 11.00 το πρωί αφήνει τη τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήταν 64 ετών.

Η ιστορία του Δημήτρη Μητροπάνου δεν τελείωσε το 2012. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη, όσο η φωνή του θα φέρνει τις παρέες πιο κοντά και θα κάνει τις νύχτες μικρότερες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ