2015-04-20 09:47:18
Φωτογραφία για ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ GREXIT Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ
Σε κρίσιμη καμπή οι συζητήσεις στο Brussels Group

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όλη την Ευρώπη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της Ευρωζώνης ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει παίζει με τη φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνέντευξης, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε χθες.

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να συνεχίσει. Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της ένωσης», πρόσθεσε.


Όπως εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, «Μόλις μπει στο μυαλό του κόσμου ότι η νομισματική ένωση δεν διαρκεί για πάντα, θα αρχίσει η σπέκουλα... ποια χώρα θα είναι η επόμενη; Αυτή η ερώτηση είναι ο διαλύτης της νομισματικής ένωσης». Αργά ή γρήγορα, προειδοποίησε ο ίδιος, «θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, να κλιμακώνονται οι πολιτικές εντάσεις, να τρέπονται σε φυγή κεφάλαια».

Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μαγνητοσκοπήθηκαν πριν ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώσει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον καλύτερους μηχανισμούς από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση χρέους, προειδοποιώντας όμως ότι θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Σε κρίσιμη καμπή οι συζητήσεις στο Brussels Group

Στο μεταξύ, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2016, φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων απασχολούν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών στο Παρίσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της «Ομάδας των Βρυξελλών» που ξεκίνησαν το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Τετάρτη, ή και αργότερα, ευρίσκεται τόσο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την επομένη διετία όσο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως η επικοινωνία Ελλάδας και θεσμών «έχει αποκατασταθεί» και πως τα πράγμα κινούνται ταχύτερα τόσο σε επίπεδο Brussels Group, όσο και σε επίπεδο Athens Group, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως έχουν επέλθει οι κρίσιμες συγκλίσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί συμφωνία. Πληροφορίες της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν χθες πως επιχειρείται το πλεόνασμα του 2015 να προσδιορισθεί κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κοινοτικούς κύκλους που τοποθετούν πιο κοντά στο 2% τον σχετικό στόχο. Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο με την ελληνική πλευρά να τοποθετεί στο 1,4% τον στόχο για την ανάπτυξη εφέτος , αλλά την τρόικα να τοποθετεί κοντά στο 0,5% -0,7% την σχετική πρόβλεψη.

Το ασφαλιστικό

Επόμενο δύσκολο πεδίο είναι αυτό του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και την «απαγόρευση» προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και ΔΕΚΟ τα οποία επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων είναι κόκκινο πανί για την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί οδηγίες στους Έλληνες διαπραγματευτές να μην υπεισέλθουν καν σε σχετική συζήτηση αν τεθεί θέμα. Στα κεφάλαια που επιδιώκεται να κλείσουν έως την Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, περιλαμβάνονται και τα φορολογικά.

Το μεγάλο αγκάθι είναι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ όπου πάγια θέση των εκπροσώπων των δανειστών είναι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή και η κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά. Επιπρόσθετα όμως, με βάση ορισμένες πηγές, τίθεται ζήτημα λήψης άμεσων μέτρων βελτίωσης της εισπραξιμότητας του φόρου, καθώς η Ελλάδα χάνει σε ετήσια βάση έσοδα 6 - 7 δισ. ευρώ μόνο από την αδυναμία είσπραξης του ΦΠΑ.

Αν η ελληνική πλευρά καταφέρει να πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών ότι με την προώθηση άμεσων μέτρων (κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, διαχωρισμός ΦΠΑ από την τιμή πώλησης αγαθών και υπηρεσιών και δέσμευση ενός ποσοστού του ΦΠΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού), θα δώσει ένα αποτελεσματικό χτύπημα στη διαφυγή ΦΠΑ κι ενδεχομένως θα μπορέσει να μετριάσει τις πιέσεις για άμεσες αλλαγές στους συντελεστές.

Χθες μάλιστα, κυκλοφόρησαν και κάποια, μάλλον απίθανα, σενάρια περί επιβολής φόρου πολυτελείας σε ακριβά ξενοδοχεία και κοσμοπολίτικα νησιά, ως αντίμετρο στην αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά έχει μεν προταθεί, όμως θεωρείται νομικά δύσκολο να υλοποιηθεί, αν και κάποια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση.

Σήμερα Δευτέρα το Brussels Group θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί, τοπική ώρα, και τα θέματα που είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τα εργασιακά καθώς και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Σημειώνεται πως εκτός από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιάρακη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη, στις συναντήσεις των Παρισίων μετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς στο επίκεντρο ευρέθησαν πολλά από τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της.

Υπενθυμίζεται πως μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής στην Ρίγα της Λεττονίας. Ωστόσο, η πρόοδος των συζητήσεων Ελλάδας & θεσμών δεν επιτρέπει να δοθεί έγκριση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα στις 24 Απριλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίζει «αποφασιστική» την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ