2015-04-21 16:27:03
Φωτογραφία για Η αποφυλάκιση Ξηρού βάζει φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας
Ανοιχτά διατύπωσε η αμερικανική πλευρά την δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού. Η δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών μεταφέρθηκε με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση.

Μετά την συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος έκανε λόγο για «μη φιλική πράξη», ακολούθησε ο Τζον Κέρι, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, εξέφρασε τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και τη θέση ότι «αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανέναν τρομοκράτη αλλά «θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».


Την βαθιά του ανησυχία για το νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Ντέιβιντ Πιρς ήταν σαφής στις δηλώσεις του: «Το θέμα είναι ότι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που διέπραξαν τρομακτικά και απεχθή εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στις φυλακές και όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από φίλους, οικογένειες και συγγενείς. Η αποφυλάκιση τέτοιων δολοφόνων προσβάλλει τη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους, των οποίων η ζωή έχει καταστραφεί».

«Τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης», συνέχισε ο αμερικανός πρέσβης, «διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό με τηλεφωνική του συνομιλία, την περασμένη εβδομάδα».

Όπως είπε ο κ. Πιρς, αν ο Σάββας Ξηρός ή όποιος άλλος έχει βάψει με αίμα Αμερικανών διπλωματών τα χέρια του, αφεθεί ελεύθερος, «θα αποτελούσε μια βαθύτατα μη φιλική πράξη» και ανέφερε ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να ολοκληρώσουν τις ποινές τους, σύμφωνα με το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

Μαξίμου: Δεν απελευθερώνουμε τρομοκράτες

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που σχολίασαν χθες τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή ανέφεραν ότι ο νόμος δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών. «Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό. Ωστόσο, και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με “βραχιολάκι”. Ο εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%», σημείωναν.

«Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού. Η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Ενόχληση και στη Βρετανία

Πάντως, την δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού εκφράζει και η Βρετανία. Την Κυριακή, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Τζον Κίτμερ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του Βρετανού ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την οργάνωση «17 Νοέμβρη» το 2000. Μάλιστα ο Τζον Κίτμερ έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ