2015-04-23 13:37:17
Φωτογραφία για Συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Ερώτηση της Βουλευτή Ν.Δ Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν με την υπ΄ αριθμ. Φ.411/253437/Σ.2358/01-7-2013 απόφαση του κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1631/01-7-2013, «Συμβούλια Μεταθέσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»), εξειδικεύτηκαν μεταξύ άλλων τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη συνυπηρέτηση των συζευγμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ως άνω υπουργική απόφαση αν και κατά γενική ομολογία έδωσε λύσεις στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρ’ όλα αυτά χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων και βελτιώσεων, ιδιαίτερα αναφορικά με το καθεστώς συνυπηρέτησης των συζευγμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, δεν καθορίζεται στην ως άνω υπουργική απόφαση κοινή ημερομηνία εκτέλεσης μετάθεσης συζευγμένων στελεχών των ΕΔ,  με αποτέλεσμα αρκετές φορές οι ημερομηνίες μεταθέσεων των συζευγμένων στελεχών να απέχουν μεταξύ τους μεγάλο χρονικό διάστημα
. Λόγω αυτής της διαφοράς χρόνου στην υλοποίηση των μεταθέσεων δημιουργούνται πολλά και σημαντικά προβλήματα στις οικογένειες των συζευγμένων στελεχών, όπως οικονομικά, ψυχολογικά και οικογενειακά.

Επίσης, στο άρθρο 4 παρ. 1 εδ. ε της ως άνω υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι “Ως τόπος συνυπηρέτησης νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύει κατ’ αρχάς σε ίδια περιφερειακή ενότητα και όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε όμορη περιφερειακή ενότητα” ενώ στην παρ. 3 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι “Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης−τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύνανται να παραμείνουν για πέντε (5) έτη, εφόσον το επιθυμούν.”

Ωστόσο, υπάρχουν όμορες περιφερειακές ενότητες που έχουν μεταξύ τους μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και σε περίπτωση ενδεχόμενης μετάθεσης των συζύγων σε αυτές τα στελέχη υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία  και  επιπλέον έξοδα λόγω των καθημερινών μετακινήσεων πολλών χιλιομέτρων. Ενδεικτικά, μπορεί να υπάρξει για παράδειγμα συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες στην οποία το ένα στέλεχος να υπηρετεί στην Ορεστιάδα (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου) και το άλλο στην Κομοτηνή (Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης) πόλεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 163 χιλιόμετρα ή ακόμα και στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα στην οποία το ένα στέλεχος να υπηρετεί στα Δίκαια (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου) και το άλλο στην Αλεξανδρούπολη (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου), πόλεις που απέχουν μεταξύ τους 151 χιλιόμετρα.

Κατόπιν τούτων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος στην οποία αναφέρεται ότι “Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους”, ερωτάσθε κε Υπουργέ:

Προτίθεσθε να καθορίσετε άμεσα κοινή ημερομηνία εκτέλεσης μετάθεσης συζευγμένων στελεχών των ΕΔ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για να μην δημιουργούνται προβλήματα και αναστάτωση στην οικογενειακή ζωή τους τροποποιώντας το Ν.3883/2010 και την ΥΑ Φ.411/253437/Σ.2358/1 Ιουλίου 2013 ( ΦΕΚ τ. Β΄ 1631/01-07-2013);Προτίθεσθε να τροποποιήσετε την ως άνω υπουργική απόφαση με σκοπό ως τόπος συνυπηρέτησης να νοείται πλέον Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύει μόνο σε ίδια Περιφερειακή ενότητα με την Μονάδα ή Υπηρεσία Ε.Δ. που υπηρετεί ο άλλος σύζυγος;Προτίθεσθε να θεσπίσετε ανώτατο χιλιομετρικό όριο απόστασης των μονάδων συνυπηρέτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μετακίνησης των στελεχών των ΕΔ;

Η Βουλευτής Καστοριάς

Μαρία Β. Αντωνίου

ΠΗΓΗ: http://fouit.gr/2015/04/22/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%BC/
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ