2015-04-23 15:32:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Πωλούν τα ακίνητα όσο όσο! - Αγοράζεις κεντρικό δυάρι με...
Και στην Πάτρα άρχισαν να καταγράφονται κραυγαλέες περιπτώσεις ξεπουλήματος ακινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δίνουν όσο όσο μικρά και μεγάλα διαμερίσματα προκειμένου να γλιτώσουν από τους φόρους - βαρίδια (χαράτσι, ΕΝΦΙΑ) που είχαν ως αποτέλεσμα τα περιουσιακά τους στοιχεία να είναι απαξιωμένα. Αν και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας, όπως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων και Πατρινή Δικηγόρος Κυριακή Αθανασιάδη, διευκρινίζουν ότι το όλο φαινόμενο δεν είναι παρόμοιο 100% με αυτό της Αθήνας, όπου εκεί έχουν απαξιωθεί οι περιοχές και ως εκ τούτου μπορούμε να μιλάμε για «μαζικό ξεπούλημα» ακινήτων, εν τούτοις και στην Πάτρα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία οι περιπτώσεις ακινήτων που δίνονται σε τιμές ακόμα και κάτω από τη μισή αντικειμενική τους αξία!

Και φυσικά, μιλάμε για διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας και σε πάλαι ποτέ απλησίαστες τοποθεσίες, όπως παραλιακή (Ηρώων Πολυτεχνείου) ή ακόμα και..
. φάτσα Ψηλαλώνια!Ταυτοχρόνως, όμοια κατάσταση περιγράφεται και στον τομέα της πώλησης οικοπέδων και αγροτεμαχίων, εκεί όπου τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ οδήγησε τους ιδιοκτήτες σε απεγνωσμένη προσπάθεια να... ξεφορτωθούν το ακίνητο που κάποτε είτε χάρηκαν επειδή κληρονόμησαν, είτε κόπιασαν για να αποκτήσουν.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

• Διαμέρισμα 45 τ.μ. στην οδό Γούναρη, μαζί με αποθήκη, πωλείται 10.500 ευρώ!

• Διαμέρισμα 52 τ.μ. στη συνοικία Αγίου Διονυσίου, με τιμή πώλησης 25.000 ευρώ!

• Διαμέρισμα 28 τ.μ. στην οδό Καραϊσκακη. Τιμή πώλησης: 7.000 ευρώ!

• Γκαρσονιέρα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής πουλήθηκε 15.000 ευρώ, από 35.000 που ήταν η αντικειμενική της αξία. Δηλαδή, κάτω και από το μισό!

• Διαμέρισμα διαμπερές με θέα στα Ψηλαλώνια, 160 τ.μ. και με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, πωλήθηκε πριν από λίγες ημέρες προς 150.000 ευρώ!

Και για το τέλος κρατήσαμε δύο πιο «χτυπητές» περιπτώσεις!Η πρώτη αφορά σε:• Γκαρσονιέρα 33 τ.μ. με μεγάλη βεράντα και θέα στα Ψηλαλώνια, με αντικειμενική αξία 25.000 ευρώ. Η τιμή πώλησής της συμφωνήθηκε στα μόλις... 5.000 ευρώ!

Η δεύτερη περίπτωση είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Αφορά σε:• Διώροφη κατοικία 200τ.μ., μαζί με το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Η αντικειμενική αξία είναι 150.000 ευρώ, αλλά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όρισε τιμή πώλησης τα... 60.000 ευρώ!

«Πονοκέφαλος» τα αδιάθεταΣε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχθεί για ιδιοκτήτες παλιές κατοικίες οι οποίες είναι αδύνατο πλέον να ενοικιαστούν και να είναι εκμεταλλεύσιμες. Πρόκειται για ακίνητα 40 ετών και άνω που δεν προσφέρονται ούτε για πώληση, δεδομένων των ευκαιριών που υπάρχουν σε νεότερα κτίσματα για όσους αναζητούν να αγοράσουν. Έτσι οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να τις έχουν στην κατοχή τους πληρώνοντας φόρους, χωρίς όμως να έχουν λαμβάνειν ούτε ένα λεπτό του ευρώ από τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Πάνω από τη μισή αξία τους έχασαν τα ακίνητα σε πέντε χρόνιαΠάνω από τη μισή αξία τους έχουν χάσει τα ακίνητα στην Eλλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή την περίοδο 2009 - 2015. Oι ειδικοί της κτηματαγοράς προτρέπουν όσους έχουν σήμερα ρευστό να αγοράσουν κατά κύριο λόγο κατοικίες διότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.H πτώση των τιμών, σύμφωνα με την Tράπεζα της Eλλάδος, έχει ξεπεράσει από την αρχή της κρίσης το 40%, δηλαδή κατά μέσο όρο τα ακίνητα έχασαν 4 στα 10 ευρώ από την αξία τους.

Του Αχιλλέα Ροδίτη-dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ