2015-04-28 06:07:06
Φωτογραφία για Ενδεχόμενο έλλειμμα καινοτομίας στο ΜΙΤ από μειώσεις δαπανών
Προειδοποιώντας για ενδεχόμενο "έλλειμα καινοτομίας", επιστήμονες του... Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, του γνωστού ΜΙΤ, υποστηρίζουν ότι η μείωση των κρατικών δαπανών για τη βασική έρευνα παρεμποδίζει, πιθανώς σωτήριες για τη ζωή, καινοτομίες σε 15 τομείς--από τη ρομποτική και την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γεωργία.

Η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας είναι "η μικρότερη που έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως τμήμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού", δήλωσε ο φυσικός του MIT Μαρκ Κάστνερ, ο προεδρεύων της επιτροπής που συνέγραψε την έκθεση "The Future Postponed" ("Το Μέλλον Αναβάλλεται"), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Αυτό πράγματι απειλεί το μέλλον της Αμερικής", συμπληρώνει ο ίδιος.

Η έκθεση αυτή δίνεται στη δημοσιότητα σε μία περίοδο κατά την οποία η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στον τομέα της έρευνας έχει πολιτικοποιηθεί.


Οι περικοπές που υπαγορεύτηκαν από την αποτυχία του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος έχουν περιορίσει τους προϋπολογισμούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων, ενώ η νομοθεσία σχετικά με τις δαπάνες για τον τομέα της έρευνας είναι συνδεδεμένη, μεταξύ άλλων, με ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες για την έρευνα ως τμήμα των συνολικών κρατικών δαπανών έχουν μειωθεί από σχεδόν 10% το 1968, στη διάρκεια του διαστημικού προγράμματος, σε 3% το 2015.

Η υποχώρηση αυτή σημειώνεται την ώρα που άλλες χώρες αυξάνουν τις επιστημονικές δαπάνες σημειώνοντας επιτεύγματα, τα οποία αφήνουν τις ΗΠΑ πολύ πίσω: Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία προσγείωσε το πρώτο διαστημικό σκάφος σε κομήτη και η Κίνα απέπτυξε τον γρηγορότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο- αμφότερα επιτεύματα του 2014, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ανάμεσα στους τομείς έρευνας που έχουν πληγεί -σύμφωνα με την έκθεση του MIT- είναι και ο τομέας της παρασκευής νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βλέπουν μικρές πιθανότητες κέρδους στα αντιβιοτικά αφήνοντας ως τελευταία λύση την κρατική χρηματοδότηση.

Άλλοι τομείς, ώριμοι για καινοτομίες είναι ο τομέας της επεξεργασίας ιών για τον εντοπισμό και την καταστροφή καρκινικών κυττάρων, της τεχνολογίας κβαντικών υπολογιστών (όπου η Κίνα επενδύει σημαντικά) για τη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ή της τεχνητής φωτοσύνθεσης για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει κόστη για τα προαναφερθέντα και οι συγγραφείς της δεν σκοπεύουν να πιέσουν τους ασκούντες πολιτική για την θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας, διευκρινίζει ο Κάστνερ.

"Είναι καλό να συζητάμε για τις ευκαιρίες στον τομέα της έρευνας", λέει ο Μάικλ Λάμπελ, ο διευθυντής του τμήματος δημοσίων υποθέσεων στην Αμερικανική Εταιρεία Φυσικής (American Physical Society).

"Ωστόσο η έκθεση είναι ενδεχελής ως προς τον εντοπισμό των αναγκών και περιορισμένη ως προς τον εντοπισμό της πολιτικής που θα μας οδηγήσει εκεί", επισημαίνει ο ίδιος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ