2015-04-30 13:36:07
Φωτογραφία για Καλοκαιρινό Camp για παιδιά με θέμα την ποίηση
Ξεχάστε ότι ξέρατε για τα καλοκαιρινά Camp των παιδιών γιατί   η δημιουργική απασχόληση των μαθητών, όταν κλείνουν τα σχολεία, αποκτά νέο νόημα μέσα από την προσπάθεια των Μορφών Έκφρασης  να συνδέσουν άμεσα την γνώση με την εμπειρία.

Φέτος στο επίκεντρο των αναζητήσεων του καλοκαιρινού Camp των Μορφών Έκφρασης, θα είναι η ποίηση. Παραμύθια και παιχνίδια, στίχοι και τραγούδια, άνθρωποι και χαρακτήρες, πόλεις και χωριά όλα φτιαγμένα από λέξεις… λέξεις που τα παιδιά θα τις χορέψουν, θα τις ζωγραφίσουν και θα τις κάνουν παιχνίδι.

Για 3 βδομάδες ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Πλάκας το Ιωνικό Κέντρο, και η πολύ όμορφη αυλή του, θα φιλοξενήσει 20 παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 ετών, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι, την συντροφικότητα, και τη δημιουργία μέσα από τις τέχνες της μουσικής, της κίνησης, του θεάτρου και των εικαστικών.

Όπως και πέρυσι τα παιδιά, κάθε Τετάρτη, θα κάνουν δημιουργικούς περιπάτους στη γύρω περιοχή, για να μάθουν και να ανακαλύψουν την δύναμη της επικοινωνίας, της ομάδας, της παρατήρησης αλλά και της δημιουργίας, αφού κάθε περίπατος αποτελεί αφορμή να εκφραστούν τα παιδιά με σχέδιο και με χρώμα, μέσα στα στενά δρομάκια και κάτω από τις σκιές των δέντρων.


Θεατρικό παιχνίδι, μουσικά όργανα, χορός, κίνηση και ζωγραφική θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να αγαπήσουν και να κατανοήσουν, την λειτουργία της ποίησης στην σκέψη και στη ζωή.

Να δοκιμάσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, αλλά και να μιλήσουν άρα και να αναγνωρίσουν τα πιστεύω τους, για έναν κόσμο πιο δικό τους!

«Ο κόσμος μας έχει χάσει λίγο από την μαγεία του και πολλές φορές ένα παιδί του σήμερα δεν μπορεί να διανοηθεί την ύπαρξη του λόγου ως ένα εργαλείο παιχνιδιού αλλά και ευχαρίστησης» σημειώνει η Άννα Σεβαστή-Τζίμα καθώς εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να επιλέξει την ποίηση ως κεντρικό θέμα του καλοκαιρινού Camp.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη της Άννας Σεβαστή – Τζίμα.

-Γιατί επιλέξατε την ποίηση για κεντρικό θέμα του καλοκαιρινού camp;

– Η ποίηση είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, είναι ένα παιχνίδι ρυθμού, λέξεων, εικόνων και συναισθημάτων, είναι αέρινη και ως τέτοιο δημιούργημα έχει πολύ χώρο για φαντασία. Δίνει μορφή με την βοήθεια των λέξεων σε κάθε μας σκέψη και αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο για να παρατηρήσουμε τον κόσμο. Ο κόσμος μας έχει χάσει λίγο από την μαγεία του και πολλές φορές ένα παιδί του σήμερα δεν μπορεί να διανοηθεί την ύπαρξη του λόγου ως ένα εργαλείο παιχνιδιού αλλά και ευχαρίστησης. Η έντονη και πολύ εύκολη, πλέον, πρόσβαση τους σε ηλεκτρονικά μέσα διασκέδασης, πιστεύω ότι του στερεί την απόλαυση της επικοινωνίας μέσω του λόγου, την διασκέδαση αλλά και την περιπέτεια που μπορεί κανείς να ζήσει με την χρήση του. Φυσικά το βασικότερο απ” όλα είναι ότι η χρήση του λόγου σε οδηγεί αυτόματα στην επικοινωνία, στο να μοιραστείς με τους άλλους αλλά και να εκτεθείς, εσύ, όπως είσαι, αυτός που είσαι… και ειδικότερα η ποίηση απαιτεί από εμάς να είμαστε εκεί για να πούμε αυτό που κρύβεται…πίσω από τις λέξεις. Διάλεξα την ποίηση γιατί είναι παιχνίδι!

- Τα παιδιά τι μπορούν να συνειδητοποιήσουν μέσα από την ποίηση;

-Το παιδί έχει ανάγκη χώρου για να μπορεί να αναπτυχθεί η σκέψη του και η ύπαρξή του, η ποίηση του δίνει αυτόν τον χώρο, μπορεί να του ξεκλειδώσει πολλά δημιουργικά στοιχεία, να του αναπτύξει την φαντασία αλλά και την αγάπη για τη ζωή σε όλες της τις μορφές. Στην ποίηση δεν υπάρχουν άσχημα ή κακά πράγματα αγκαλιάζει τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα ανυψώνει το κάθε τι, δίνοντας του μια άλλη διάσταση. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να βλέπουμε τη ζωή με πεζό τρόπο, δεν είναι πάντα χρήσιμο. Είναι ωραίο να συνειδητοποιούμε ότι η ζωή παραμένει εκεί, έτοιμη για παιχνίδι ακόμα και στα δύσκολα. Η ποίηση κρατάει ζωντανή τη φλόγα του παιχνιδιού και μας επιτρέπει να εκφράσουμε την προσωπική μας ματιά για το κάθε τι. Τι πιο ωραίο για ένα παιδί να ξέρει ότι μπορεί να το κάνει αυτό;

-Τι άλλο θα περιλαμβάνει το camp;

-Το καμπ θα έχει πολύ παιχνίδι αλλά και χορό, κατασκευές, ζωγραφική, αλλά και βόλτες στην Πλάκα για να δούμε, να ακούσουμε, να εμπιστευτούμε και φυσικά μουσική, παραμύθια και ποίηση. Στο τέλος κάθε βδομάδας τα παιδιά θα παρουσιάζουν μια μικρή «ποιητική» παράσταση σε γονείς και φίλους. Βασικό μας μέλημα είναι να αναπτύξουμε την επικοινωνία του παιδιού με το περιβάλλον και τον εαυτό του, να περάσει καλά, αλλά και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά του.

-Τι αποκομίσατε από το περσινό καμπ που ήταν και το πρώτο καμπ;

-Πολλές ενδιαφέρουσες και πολύ όμορφες στιγμές! Το περσινό καμπ που ήταν και το πρώτο που έγινε από τις Μορφές Έκφρασης επικύρωσε την άποψη μας ότι τα παιδιά έχουν από την φύση τους, φοβερή αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα όταν κάποιος τους δώσει την ευκαιρία να την εκφράσουν. Πέρυσι το καμπ ήταν αφιερωμένο σε τρία βασικά θέματα: την επικοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες. Τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ, ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να δώσουν το δικό τους νόημα σε όλη αυτή την πρόταση που τους έγινε. Ήταν πολύ πρόθυμα να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο αλλά και να μοιραστούν την προσπάθεια τους με τους γονείς τους (μέσω των παρουσιάσεων που γίνανε) Μια πολύ μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει το καμπ είναι ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολλές ώρες με τα παιδιά και σε καθημερινή βάση, αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε πολύ καλά μεταξύ μας, να αναπτύξουμε μια πολύ όμορφη σχέση αλλά και να οργανώσουμε την ομάδα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (μαζί με τα παιδιά). Ο πολύ όμορφος και καλαίσθητος χώρος του Ιωνικού, βοήθησε πολύ τα παιδιά να βρεθούν σε μια κατάσταση ηρεμίας και ευχαρίστησης και να απολαύσουν την απλότητα μιας δημιουργικής παρέας αυτές τις 3 πρώτες βδομάδες των διακοπών τους. Τι αποκομίσαμε λοιπόν; Ευχαρίστηση, εμπειρία, χαρά!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2ο Καλοκαιρινό Καλλιτεχνικό Camp

από τις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα

15 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2015

Το Καλλιτεχνικό Camp ολοκληρώνεται σε 3 περιόδους και διαρκεί 3 εβδομάδες.

Κάθε εβδομάδα καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα-ιδέα ενώ στο τέλος της κάθε εβδομάδας πραγματοποιείται παρουσίαση – παράσταση με τα παιδιά πρωταγωνιστές!

Πότε:

15 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου

1η περίοδος: 15 – 19 Ιουνίου

2η περίοδος: 22 – 26 Ιουνίου

3η περίοδος: 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου

Το καλλιτεχνικό camp θα λειτουργεί από τις 9:00 π.μ. έως τις 13:00, υπάρχει δυνατότητα φύλαξης μετά του πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος έως της 14:30.

Κόστος

Κόστος συμμετοχής σε μία περίοδο: 100€ *

* Συμμετοχή σε δύο περιόδους €180

* Συμμετοχή και στις 3 περιόδους €250

* Πραγματοποιείται 20% έκπτωση στα αδέρφια (και στα δύο παιδιά)

Κρατήσεις & Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3464903 & 210 3464002

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι 11 Ιουνίου 5.00 μ.μ.

Λίγα λόγια για τις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ του Θωμά Κινδύνη

Ο καλλιτεχνικός Οργανισμός ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ιδρύθηκε το 1993 από τον ηθοποιό, μουσικοπαιδαγωγό και σκηνοθέτη Θωμά Κινδύνη. Έχοντας ως κέντρο την τέχνη του Θεάτρου, της Μουσικής και της Κίνησης , οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ προσεγγίζουν τον άνθρωπο με στόχο την πνευματική του ανάπτυξη και την εσωτερική του καλλιέργεια. Η Τέχνη αποτελεί μέσω για την καλύτερη κατανόηση του εαυτού αλλά και του κόσμου, και μας οδηγεί στην ανάγκη να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε. Από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, διατηρούν μία αδιάκοπη παρουσία στο χώρο του Πολιτισμού, ανεβάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, οργανώνοντας δρώμενα αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ