2015-05-01 10:50:49
Φωτογραφία για Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ του Τσίπρα για να βγει από την ρευστότητα η Ελλάδα! Δείτε τι πρόκειται να συμβεί...
Σε ένα ιδιότυπο “μπρα ντε φερ” έχουν αποδοθεί κυβέρνηση και εταίροι τα τελευταία 24ωρα Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει μέτρα φωτιά κυρίως σε φορολογικό επίπεδο εάν δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις για ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.

Πλέον το σχέδιο του Μαξίμου περιλαμβάνει προσεκτικά βήματα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για πιθανή συμφωνία ακόμα και μέχρι την Κυριακή έτσι ώστε τη Δευτέρα 4 Μαΐου να γίνει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ρευστότητας.

Η συμφωνία άποψη αυτή είναι ωστόσο μάλλον το αισιόδοξο σενάριο. Η Αθήνα λαμβάνει σαφή μηνύματα για περικοπές συντάξεων. Αυτό δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση λέει ωστόσο η κυβέρνηση που διαβεβαιώνει μεν ότι θα λάβει μέτρα, ωστόσο όχι πριν η εταίροι δείξουν σαφή πρόθεση στήριξης της οικονομίας.

Το Μαξίμου φαίνεται πως στρέφεται σε πρώτη φάση σε ενίσχυση μέσω ELA της χρηματοδότησης της χώρας ώστε να αρθούν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος και στη συνέχεια να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.


Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μια ανάσα πριν να πέσουν οι υπογραφές. "Είμαι αισιόδοξος” είπε χαρακτηριστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρώνοντας πως “βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει".

Ήταν σαφές το μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες οι κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει. Επί πέντε ώρες χθες τα στελέχη της κυβέρνησης ανέλυσαν όλα τα πιθανά σενάρια, ωστόσο είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έρθουν άμεσα στη Βουλή.

Παράλληλα όμως τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για σημαντική πρόοδο στη διαπραγμάτευση, αλλά και για συμφωνία ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο σημείο αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τις Βρυξέλλες καθώς τα μηνύματα από 'κει ήταν σαφή. Μόνο ψηφισμένοι νόμοι γίνονται αποδεκτοί.

Τα αγκάθια και τα σημεία σύγκλησης

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις αν και χτες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως θα εξέταζαν ένα σενάριο στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τελικά αυτό διαψεύστηκε από το ίδιο υπουργείο και φαίνεται πως πάει για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Άλλωστε στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την Αριστερή Πλατφόρμα και φωνές υπουργών, όπως του κ. Στρατούλη και του κ. Σκουρλέτη που δεν θέλουν να ακούν για μείωση επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με την καταβολή 13ης σύνταξης φαίνεται πως αυτό το θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να ρισκάρει τη ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πιέζει προς αυτό το σκοπό και είτε αυτό το μέτρο θα μετατεθεί για το 2016, είτε φέτος αλλά όχι στο 100% και με σαφώς λιγότερους δικαιούχους.

Στο πεδίο του ΦΠΑ τα σενάρια οργιάζουν, όπως και οι σκέψεις. Το Μαξίμου θέτει ως κόκκινη γραμμή τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά, με την Κομισιόν όμως να πιέζει με σθεναρό τρόπο την μετάταξη του τουρισμού από το 6,5% στο 13%. Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή τον Ιούνιο όμως να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός ενιαίου συντελεστή στο ΦΠΑ στο 15%.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στην ουσία έχει δρομολογήσει την ισχύ του και φέτος, όπως άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ανοιχτό φαίνεται όμως παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα για το οποίο πιέζει κυρίως η ΕΚΤ.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ