2015-05-04 10:58:09
Φωτογραφία για Ένταση με ΑμεΑ στο Νοσοκομείο του Πύργου - Στο Ρίο μεταφέρθηκε ο 21χρονος
Οι σοβαρές ελλείψεις που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία της Ηλείας, αναδείχθηκαν το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς με αφορμή την κάλυψη έκτακτου περιστατικού που αφορούσε 21χρονο ΑμεΑ σταΕπείγοντα του Νοσοκομείου του Πύργου.

Ο 21χρονος Αλέξανδρος τραυματίστηκε στο σπίτι του καθώς ένιωσε ζαλάδα και έπεσε από το αναπηρικό καροτσάκι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον αριστερό κρόταφο. Στον νοσοκομείο τον μετέφερε η μητέρα του μαζί με τη συνοδεία του ακτιβιστή και β’ αντιπροέδρου του Συλλόγου ΑμεΑ Ηλείας, Γιώργου Παπανικολόπουλου.

Ωστόσο, στο νοσοκομείο δεν εφημέρευε γιατρός με ειδικότητα νευροχειρουργού, ενώ ήταν χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει επιστημονικά ακριβής διάγνωση, παρά μόνο να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες (επούλωση τραύματος στον κρόταφο και πίεση).

Η αδυναμία εξυπηρέτησης του νεαρού ασθενούς από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου του Πύργου προκάλεσε ένταση μεταξύ του συνοδού και του γιατρού, με αποτέλεσμα να κληθεί στο νοσοκομείο η Αστυνομία για να εξομαλύνει ένταση!


«Ο 21χρονος Αλέξανδρος έπεσε από το αμαξίδιό του και χτύπησε στο κεφάλι. Τον φέραμε στα Επείγοντα, όπου περιμέναμε 20 λεπτά έως ότου έρθει ο γιατρός, ο οποίος μας είπε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του να κάνει διάγνωση και μας προέτρεψε να πάμε σε νοσοκομείο της Πάτρας για να τον εξετάσει νευροχειρουργός. Εγώ ρώτησα ποιος φέρει την ευθύνη για το αν πάθει κάτι στον δρόμο και εκεί προκλήθηκε ένταση, καθώς μου απάντησε ότι “τα παράπονά σας πρέπει να τα κάνετε εκεί που ψηφίσατε”. Όπως είναι λογικό εκνευρίστηκα και εκεί λογομαχήσαμε έντονα και οι δύο, με αποτέλεσμα να έρθει άνθρωπος της ιδιωτικής ασφάλειας και ο γιατρός να μας κλείσει την πόρτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται ένα νοσοκομείο που εφημερεύει, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και να μας παραπέμπει στην Πάτρα χωρίς ασθενοφόρο και δίχως να παίρνει κανένας την ευθύνη για το αν πάθει κάτι στο δρόμο. Είμαι β΄αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ηλείας και ξέρω τι πρέπει και τι δεν πρέπει», καταγγέλλει στην εφ. «Πατρίς» ο Γιώργος Παπανικολόπουλος, ζητώντας από κάθε αρμόδιο να παρέμβει για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας στην πολύπαθη Ηλεία.

Η μητέρα του 21χρονου Αλέξανδρου, Ανδριάννα Αυγούστη, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» πως το μόνο που ζητούσε «ήταν μια διαβεβαίωση από τον γιατρό ότι το παιδί μου δεν χρήζει τόσης μεγάλης ανάγκης και ότι μπορούμε με ασφάλεια να το μεταφέρουμε στην Πάτρα. Αν λιποθυμούσε τι θα έκανα; Όταν το έφερα τραυματισμένο στο νοσοκομείο, ο γιατρός απουσίαζε για 15 λεπτά. Ο τραυματιοφορέας του πήρε την πίεση και του καθάρισε το τραύμα. Ο γιατρός, δίχως να το κοιτάξει, μας είπε να φύγουμε για Πάτρα, γιατί δεν έχουν νευροχειρουργό και αξονικό τομογράφο. Εγώ απλώς ήθελα, όπως κάθε γονιός, να μου πιστοποιήσει ο γιατρός ότι το παιδί θα φύγει με ασφάλεια από το νοσοκομείο και αν χρειαστεί θα έρθει και κάποιος μαζί μου για συνοδεία».

Το patrisnews.com επικοινώνησε με τον γιατρό, ο οποίος δήλωσε ότι εξήγησε στον ασθενή και τον συνοδό ότι το νοσοκομείο είναι ελλιπές και δεν μπορεί να εξετάσει τον 21χρονο, καθώς δεν υπήρχε εφημερεύων νευροχειρουργός ενώ ο αξονικός τομογράφος ήταν χαλασμένος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή από τον τραυματιοφορέα (πίεση, επούλωση τραύματος) και προέτρεψε την οικογένεια να μεταβεί σε νοσοκομείο της Πάτρας.

«Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, γι’ αυτό και είναι κατανοητή ορισμένες φορές η έντονη αντίδραση των πολιτών όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Εξήγησα ότι εφόσον ο νεαρός ασθενής ζαλίστηκε, έπρεπε να γίνει αξονική τομογραφία και να εξεταστεί από νευροχειρουργό. Δυστυχώς το νοσοκομείο δεν είχε εφημερεύοντα νευροχειρουργό, ενώ ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργούσε. Δεν θα μπορούσα να κάνω διάγνωση για κάτι που δεν είναι της δικής μου ιατρικής ειδικότητας, αυτό είναι αντιεπιστημονικό και κρύβει κινδύνους. Το μόνο που μπορούσα να κάνω –και το έκανα- ήταν να παραπέμψω την οικογένεια να μεταβεί στην Πάτρα, εφόσον ήλθε με ίδια μέσα στο νοσοκομείο. Η ευθύνη για τις ελλείψεις ανήκει σε αυτούς που εκλέγονται για να λύσουν αυτά τα προβλήματα, κάτι που τους εξήγησα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αντί να γίνονται αποδέκτες αυτοί που ευθύνονται, δέχονται τα «πυρά» οι γιατροί. «Κατανοώ τον εκνευρισμό και την ένταση της στιγμής, αλλά εμείς προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο, ειδικά για συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Στο νοσοκομείο μετέβη και η Αστυνομία, ζητώντας καταρχάς να αμβλυνθεί η ένταση και να επικρατήσει ηρεμία για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Όπως μετέφερε στο patrisnews.com ο κ. Παπανικολόπουλος, ειδοποιήθηκε ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής, ο οποίος πήγε στα Επείγοντα για να κάνει διάγνωση. Όμως ο χαλασμένος τομογράφος επέβαλε τη διακομιδή του στην Πάτρα.

Ο 21χρονος Αλέξανδρος μετέβη τελικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και νοσηλεύεται προληπτικά. Ο κ.Παπανικολόπουλος δήλωσε στo patrsinews.com ότι «ο ασθενής υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος, καθώς και σε αξονική. Πιστεύω ότι –εκτός της αξονικής- τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να γίνουν και στο νοσοκομείο του Πύργου» επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι τα οι ΑμεΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιμέλεια.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ