2015-05-10 18:13:06
Φωτογραφία για Xρονιά «αυξημένης επικινδυνότητας» για δασικές πυρκαγιές
Δίδοντας προτεραιότητα στους αγροτοδασικούς δρόμους που απαιτούν άμεσα επεμβάσεις, έχει ξεκινήσει από το δασαρχείο του Πύργου, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, η συντήρηση των δασικών αντιπυρικών ζωνών, που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του, με τα συνεργεία να προχωρούν σε εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης των εκτάσεων όπου χρειάζεται.

Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, η υπηρεσία του δασαρχείου, θα καταφέρει, βάσει των πιστώσεων που διαθέτει, από το αρμόδιο υπουργείο, για την συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, να καθαρίσει μόλις το 40% των συνολικών εκτάσεων – αγροτοδασικών δρόμων – που βρίσκονται στις αρμοδιότητές της, ενώ ακόμα ένα 30% αναμένεται να καθαρισθεί από την Πολιτική Προστασία των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Έτσι, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του δασαρχείου Πύργου, τη φετινή χρονιά, το δασαρχείο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους δήμους, θα μπορέσουν να καλύψουν τις εκτάσεις που θα συντηρηθούν – αγροτοδασικές – τουλάχιστο στο 70% ενώ όπως αναφέρει ο κ. Λάττας, προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε δρόμους που χρήζουν άμεσης επέμβασης.


«Οι μελέτες συνολικά αφορούν 900 χιλ. δρόμους, τα χρήματα όμως είναι πολύ λιγότερα, δηλαδή, γύρω στις 50 χιλ. ευρώ, οπότε θα συντηρηθούν ανάλογα χιλιόμετρα δρόμων με τις πιστώσεις που έχουμε. Στόχος είναι να ξεκινήσουμε από τους δρόμους που είναι πολύ σημαντικοί και να πάμε ανάλογα με τις πιστώσεις μας στην επέκταση και των υπολοίπων. Εμείς με βάσει τις πιστώσεις που έχουμε πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το 40% του αντιπυρικού δασικού δικτύου μας και ευελπιστούμε και ένα 30% να κάνουν οι δήμοι γιατί και οι δήμοι, όπως κι εμείς, έχουν ένα κοινό δίκτυο, δασικών και αγροτικών δρόμων», αναφέρει συγκεκριμένα ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Έτοιμες στις 15 Μαΐου

Στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Πύργου, ανήκουν και οι συνολικά 23 υδατοδεξαμενές που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα πυροσβεστικά οχήματα για την πλήρωση του φορτίου τους, σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Παράλληλα το δασαρχείο Πύργου, διαθέτει και μια λιμενοδεξαμενή στην περιοχή του Σμίλα, συνολικής χωρητικότητας 20 χιλ. τόνων νερού, από την οποία εκτός από τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μπορούν να γεμίσουν νερό και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Η συντήρηση των δεξαμενών αυτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λάττα, όπου θα δοθούν και προς χρήση.

Επίσης ο δασάρχης Πύργου, τόνισε πως στα σχέδια του δασαρχείου είναι και η κατασκευή ακόμα δύο υδατοδεξαμενών, μία στο δήμο Πύργου και μια στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να καλυφθούν κάποια κενά που υπάρχουν στην τροφοδοσία των πυροσβεστικών αυτοκινήτων.

Δημιουργία στεγασμένων ζωνών

Στόχος του δασαρχείου Πύργου, σύμφωνα με πηγές, είναι να γίνει καθαρισμός της βλάστησης που έχει αναπτυχθεί – και απειλεί διάφορες περιοχές – με την δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών κυρίως περιμετρικά των δρόμων. Όπως αναφέρουν πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», τις οποίες επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του και ο δασάρχης Πύργου, μετά τις φωτιές του 2007 στις καμένες εκτάσεις και εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων, υπάρχει έντονη φυσική αναγέννηση κυρίως περιμετρικά των δρόμων. Για το παραπάνω έργο, έχει ζητηθεί χρηματοδότηση της τάξεως των 100 χιλ. ευρώ από το δασαρχείο, ένα ποσό το οποίο αναμένεται από το αρμόδιο υπουργείο.

«Έχουμε ζητήσει επιπλέον χρήματα 100 χιλ. ευρώ προκειμένου να προβούμε σε καθαρισμό υπορρόφου βλάστησης και δημιουργία στεγασμένων ζωνών. Μετά τις φωτιές, στα καμένα, έχουμε πάρα πολλή φυσική αναγέννηση και κυρίως περιμετρικά των δρόμων όπου εκεί ζητάμε να επέμβουμε για να δημιουργήσουμε στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε ο δρόμος που είναι 7-8 μέτρα να γίνει με στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες εκατέρωθεν γύρω στα 20 με 30 μέτρα», αναφέρει ο δασάρχης.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές

Παράλληλα, όπως διαπιστώνει, με αυτοψίες του το δασαρχείο του Πύργου, η φετινή χρονιά, είναι «αυξημένης επικινδυνότητας» στις δασικές πυρκαγιές, εξαιτίας της μεγάλης βλάστησης που έχει αναπτυχθεί, λόγω των βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Μάλιστα, ο κ. Λάττας, συστήνει την προσοχή όλων των φορέων και κυρίως των πολιτών, ώστε να μην αναπτύσσονται προϋποθέσεις για εκδηλώσεις πυρκαγιάς κυρίως σε δασικές εκτάσεις.

«Φέτος είναι πολύ αυξημένος ο βαθμός επικινδυνότητας γιατί φέτος είχαμε πάρα πολλές βροχές και έχει δημιουργηθεί μεγάλη βλάστηση. Με την αύξηση της θερμοκρασίας που έχουμε αυτές τις τελευταίες ημέρες θα νεκρωθεί αυτή η βλάστηση και θα δημιουργήσει νεκρή βιομάζα έτοιμη για ανάφλεξη και δασικές πυρκαγιές. Άρα θα πρέπει να δώσουμε πολλή μεγάλη προσοχή στον τρόπο προστασίας απέναντι στην ανάπτυξη της δασικής πυρκαγιάς και ιδιαίτερα ο κόσμος πρέπει να είναι πιο πολύ προσεκτικός», επισημαίνει ο κ. Λάττας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΗ... ΙΤΑΛΙΔΑ ΓΙΑ ΜΠΟΤΙΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΙ ΑΛΛΗ... ΙΤΑΛΙΔΑ ΓΙΑ ΜΠΟΤΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ