2015-05-10 18:48:27
Φωτογραφία για Η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη αυτή την Τετάρτη στην Πάτρα – Αναγορεύεται επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου
Μία γεμάτη μέρα θα έχει στην πρωτεύουσα της Αχαίας την Τετάρτη 13 Μαίου 2015 η καταξιωμένη και τόσο αγαπητή στα παιδιά συγγραφέας Άλκη Ζέη.

Κατ΄αρχάς μετά από πρόσκληση και απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών, θα λάβει χώρα η αναγόρευσή της σε επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών που το 2014 έκλεισε 50 χρόνια ακαδημαικής ζωής και πορείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Όπως έγραψε το σάιτ της εφημερίδας Το Βήμα, πραγματικά βροχή οι διακρίσεις για τη συγγραφέα Άλκη Ζέη τα τελευταία χρόνια. Το 2010, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για το σύνολο του έργου της, το 2012 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου και το 2014 επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακόμα τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων.


Τώρα ακολουθεί το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών που πρότεινε την αναγόρευσή της σε επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί σε μία επίσημη τελετή ανοιχτή σε όλους, την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Γεννημένη στην Αθήνα, η 90χρονη σήμερα Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, μαζί με τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

«Σταθμός» στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο -το πρώτο της βιβλίο- «Το καπλάνι της βιτρίνας» (γραμμένο στην πρώην ΕΣΣΔ) που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση, όπως θυμίζει tovima.gr.

Το βιβλίο που έχει μεταφερθεί και ως τηλεοπτική σειρά παλαιότερα στην κρατική τηλεόραση, εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, στη δικτατορία του Ι. Μεταξά. Ακολούθησε «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», το 1971 (γραμμένο στη δεύτερη «εξορία» της στο Παρίσι) που βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Το βιβλίο που ανέβηκε και ως θεατρική παράσταση στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου αναφέρεται με συγκινητικό τρόπο στα χρόνια της Κατοχής και του Πολέμου στην Αθήνα.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και τη συγγραφική της συγκρότηση αφηγείται στο πιο τελευταίο της, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» (Μεταίχμιο, 2013).

*Το απόγευμα της Τετάρτης στις 20.00 στο πλαίσιο του maydayz 2015, στο Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη όπου η εκπαιδευτικός –καθηγήτρια φιλόλογος και σκηνοθέτιδα, ηθοποιός Μαίρη Σιδηρά θα μιλήσει για το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» ενώ θα αναφερθεί και στο «Καπλάνι της βιτρίνας».

Στην εκδήλωση σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει και ο παιδαγωγός, υπεύθυνος του βρεφονηπιακού σταθμού «Το Ρόδι» Παύλος Σκούρας.

Στο Λιθογραφείον θα υπάρχουν και βιβλία της Άλκης Ζέη από το Πατρινό βιβλιοπωλείο "Η Γωνιά του Βιβλίου" της οικογένειας Παπαχρίστου.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ