2015-05-15 22:46:44
Φωτογραφία για Πάτρα: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους απαγχονισθέντες στα Ψηλαλώνια
Ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε σήμερα το πρωί στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, εκδήλωση τιμής και μνήμης, για να τιμηθούν οι απαγχονισθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 Μαΐου 1944, με «σύνθημα»: Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια, τιμάμε την ηρωική πάλη του λαού της Πάτρας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκφώνησε ομιλία ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο και ακούστηκαν αντιστασιακοί ύμνοι.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, κρέμασαν εδώ για τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για την δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό Κίνημα που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.


Οι δυσκολίες μεγάλες, οι θυσίες τεράστιες, αλλά το μεγαλείο της συνειδητής μαζικής πολιτικής και της ένοπλης δράσης αξεπέραστο.

Έτσι τσακίζεται ο φασισμός.

Φίλες και φίλοι

Τιμάμε ταυτόχρονα τα 70 χρόνια από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, γιατί η γνώση και η ανάδειξη της ιστορίας, είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης, πολύ περισσότερο, που τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται μια κλιμακούμενη επίθεση διαστρέβλωσης της ιστορίας.

Πλαστογράφοι της ιστορίας μαζί με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακήρυξαν την 9 του Μάη, ως ημέρα της Ευρώπης, επιχειρώντας να σβήσουν από την ιστορική μνήμη το συμβολισμό της, ως ημέρας της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Επιχειρούν όλοι αυτοί, μαζί με όσους αυτή την ημέρα οργανώνουν εκδηλώσεις ναρκοκουλτούρας, να αποκοιμίσουν τη νεολαία, να την ναρκώσουν, να διαστρεβλώσουν ιστορικά γεγονότα, να σβήσουν την ιστορία και το ρόλο της οργάνωσης του λαϊκού Κινήματος στον αντιφασιστικό Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

Όλα αυτά για να αποκρυφτεί ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν γέννημα της οικονομικής κρίσης του ανεπτυγμένου καπιταλισμού και της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε.

Θέλουν να αποσιωπηθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η ταξικά διαφορετική στάση της εργατικής τάξης, από την αστική τάξη κάθε χώρας.

Φίλες και φίλοι,

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύσουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ