2015-05-15 22:44:21
Φωτογραφία για Πάτρα: Κρούσματα Καλαζάρ σε ανθρώπους
Δύο κρούσματα της λοιμώδους ασθένειας «λεϊσμανίασης» (Καλαζάρ) σε παιδιά εντοπίστηκαν σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόσμος" σε καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα κρούσματα (δύο παιδιά ρομά) εντοπίστηκαν μετά από αυτοψία που έγινε στον καταυλισμό από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας τον περασμένο Ιούλιο!

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσιεύει ο «Κόσμος», είχαν ενημερωθεί ο Δήμος Πατρέων, το Πανεπιστήμιο και το Ε' Αστυνομικό Τμήμα, ωστόσο το κλιμάκιο επανήλθε με νέο έγγραφό του τον Αύγουστο, αφού διαπίστωσε ότι καμία παρέμβαση δεν είχε γίνει.

Εκτός των άλλων στο έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας τονίζεται: "Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεϊσμανίασης (καλαζάρ) του ΚΕΕΛΠΝΟ στον παραπάνω οικισμό ρομά, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των διαβιούντων στον καταυλισμό, των περιοίκων, και της δημόσιας υγείας γενικότερα».


Τι είναι η λεϊσμανίαση!

Η λεϊσμανίαση είναι παρασιτική νόσος που μεταδίδεται με το τσίμπημα της φλεβοτόμου μύγας, Phlebotomus (σκνίπα). Υπάρχουν τρεις μορφές λεϊσμανίασης: η δερματική, η βλεννογονική και η σπλαγχνική μορφή (Καλά-αζάρ). Οι βλάβες μπορούν να είναι μία ή περισσότερες, επώδυνες ή ανώδυνες, ενώ μία περίπτωση είναι θανατηφόρα. Συνήθως πρόκειται για ερυθηματώδη κηλίδα ή οζίδιο που τυπικά σχηματίζει ένα ρηχό έλκος με υπερυψωμένο όχθο.Παρουσιάζονται επίσης αναιμία, πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων

Από το 1998 έως το 2005 έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα 291κρούσματα σπλαγχνικής και 20 κρούσματα δερματικής λεϊσμανίασης.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ