2015-05-16 16:37:05
Φωτογραφία για ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση επιδόματος εκπαιδευτικών αποσπασμένων στο εξωτερικό
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι είναι αφορολόγητο το επίδομα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν...

συγκεκριμένα, ότι το επίδομα εξωτερικού, «δεν επιτρέπεται κατά τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 78 παράγραφος 1 και 4 του Συντάγματος, να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι το αφορολόγητο του επίμαχου επιδόματος δεν αναιρείται από το γεγονός ότι παρέχεται ανεξάρτητα από την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων δαπανών. Και αυτό γιατί «οι δαπάνες είναι αναμενόμενες και άρρηκτα συνδεδεμένες με την υπηρεσία την οποία ο εκπαιδευτικός προσφέρει ευρισκόμενος στην αλλοδαπή, καθώς και με το κόστος ζωής στη χώρα στην οποία υπηρετεί, για το λόγο δε άλλωστε αυτό το ύψος του επιδόματος καθορίζεται για κάθε χώρα και με κριτήριο τις τοπικές συνθήκες διαβιώσεως».

Κατά την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ «οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες υπήχθη σε φόρο εισοδήματος το επίδομα, αντίκεινται στα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος και κατά συνέπεια ανεφάρμοστες».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο  Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εκπαιδευτικός που ήταν αποσπασμένος σε σχολοκή μονάδα της Βαυαρίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ