2015-05-19 12:13:44
Φωτογραφία για ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΠΛΟΚΗ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την προσωπική του εμπλοκή στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας παραδέχθηκε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στο Bloomberg, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως έχει καταρτίσει συμβιβαστικό σχέδιο με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Γιούνκερ», ανέφερε σχετικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος για την προοπτική συμφωνίας στο θέμα της Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι, προς τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν διευκρίνισε πως η Σύνοδο Κορυφής της Λετονίας δεν πραγματοποιείται για την Ελλάδα, αλλά είπε πως θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Συνόδου συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα.


Handelsblatt: O ELA δεν θα κοπεί, ακόμη και αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) επιθυμούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα ακόμη και μετά από ενδεχόμενη αδυναμία της να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt. Στο άρθρο της με τίτλο «Διάσωση, με κάθε κόστος» η εφημερίδα επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω στήριξη των Ευρωπαίων, ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΕΤΧΣ δεν θα αφήσουν αμέσως την Αθήνα να καταρρεύσει, αν δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη και έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τραπεζικές πηγές

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει την κατάσταση της Ελλάδας, όμως δεν είναι υποχρεωμένη να σταματήσει αυτόματα την παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να τραβήξει αμέσως την πρίζα και να ρίξει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα στο χάος, επισημαίνουν. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ούτε το ΕΤΧΣ επιθυμεί να εγκαταλείψει αμέσως την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πληρώσει μια δόση από τα δάνειά της. Θεωρητικά το ΕΤΧΣ έχει δύο δυνατότητες: Είτε να ζητήσει αμέσως πίσω τα χρήματα που έχει δώσει στην Αθήνα, είτε να αποφασίσει να παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής τους. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα προτιμήσουν τη δεύτερη επιλογή. Μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει περίπου 80 δισ. ευρώ. Έπειτα από μια ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής ενός δανείου η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό στα 95 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισαν οικονομικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα.

Γι' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί αυτή την ώρα, το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως η σύσκεψη συγκαλείται προκειμένου να υπάρξει συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το προεδρείο και για την προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα την Πέμπτη, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προετοιμάσει το δυνατόν καλύτερα το έδαφος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι βουλευτές να αποδεχθούν -με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις- την κυοφορούμενη συμφωνία. 

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ