2015-05-21 15:23:54
Φωτογραφία για Τη μεγαλύτερη μάχη δίνει σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας ο Αλέξης Τσίπρας - Bloomberg: Έτοιμοι για υποχωρήσεις οι δανειστές
Το θεμέλιο λίθο μιας συμφωνίας με τους ισχυρούς της Ευρώπης για το ελληνικό ζήτημα, επιδιώκει να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας, στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης των ηγετών της Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αργά απόψε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρασουάντ Ολάντ, όπου θα τους παρουσιάσει πρόταση – πακέτο, τόσο για τα ζητήματα όπου παραμένουν οι πολιτικές διαφωνίες, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όσο και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το ζήτημα ενός ισχυρού επενδυτικού πακέτου που απαιτείται.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μεταδίδει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι για υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Brussels Group. Σύμφωνα με το πρακτορείο ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν οι δανειστές τις αλλαγές στο ασφαλιστικό για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Εάν γίνουν αυτές οι αλλαγές οι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν πίσω σε άλλα θέματα όπως ο βασικός μισθός.


Εάν ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει επαρκείς υποσχέσεις σχετικά με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος – ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων- οι δανειστές μπορεί να γίνουν πιο επιεικείς στις απαιτήσεις τους σχετικά με τον κατώτατο μισθό σύμφωνα με αξιωματούχο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του γιατί, όπως εξηγεί το πρακτορείο, οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις λέει στο Blooomberg, ο διευθυντής του ομίλου Bruegel.

Η συζήτηση σχετικά με τις συντάξεις, τους μισθούς και άλλα θέματα που προκαλούν αντιδικία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, έχουν αρχίσει να αποδίδουν και πολλοί είναι πιο αισιόδοξοι ότι μία επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Το ίδιο υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε χθεσινές του δηλώσεις, μία ημέρα μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου που είπε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πρακτορείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων οι οποίοι υποστήριξαν ότι μπορεί να βρεθεί λύση ακόμη κι αν η Ελλάδα τηρήσει το ένα τρίτο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πέραν των συναντήσεων με την Ά. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το δείπνο εργασίας της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 8.

Στην ελληνική αποστολή εκτός του πρωθυπουργού συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκηςκαι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλος.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ