2015-05-24 17:31:07
Φωτογραφία για Μπουρούντι: Ο πρόεδρος ευχαριστεί τις δυνάμεις που απέτρεψαν το πραξικόπημα
Μόλις επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος του Μπουρούντι Πιερ Ενκουρουνζίζα ευχαρίστησε σήμερα τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές σε εκείνον για την «αποτελεσματικότητά τους» να «αποτρέψουν» το πραξικόπημα και προειδοποίησε όσους αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο, οι οποίοι από την πλευρά τους αψήφησαν τις προειδοποιήσεις του και επέστρεψαν στους δρόμους.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφάλειας για την αποτελεσματικότητά τους και την ταχύτητα με την οποία έδρασαν προκειμένου να αποτρέψουν το μακάβριο σχέδιο που είχε ως στόχο την κατάλυση των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών» επισήμανε ο πρόεδρος σε μια ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, όπου ανακοίνωσε επιπλέον ότι τα σύνορα της χώρας άνοιξαν εκ νέου και η ζωή θα επιστρέφει στους «φυσιολογικούς» της ρυθμούς.


Ο Πιερ Ενκουρουνζίζα συνέδεσε τους πραξικοπηματίες με τις «εξεγέρσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις όσων αντιτίθενται στην υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο στις εκλογές της 26ης Μαΐου:

«Είναι προφανές ότι οι εξεγέρσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συνδέονται με την ομάδα που ήθελε να ανατρέψει τους θεσμούς» εκτίμησε ο ίδιος, ενώ απαίτησε «με σθένος η αναταραχή να τερματιστεί αμέσως».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου του Μπορούντι δήλωσε σήμερα ότι ο στρατηγός που φέρεται να οργάνωσε το πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Πιερ Ενκουρουνζίζα εξακολουθεί να διαφεύγει, αν και νωρίτερα είχε γνωστοποιηθεί ότι είχε συλληφθεί.

Ο αντιστράτηγος Γκοντεφρουά Νιγιομπαρέ «δεν έχει συλληφθεί» είπε ο εκπρόσωπος τύπου στο πρακτορείο Ρόιτερς ανασκευάζοντας την προηγούμενη δήλωσή του.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα ότι μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία του προέδρου του Μπορούντι «θα αναζωπύρωνε» την πολιτική αστάθεια σε αυτήν την αφρικανική χώρα.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο πρόεδρος (…) δεν πρέπει να υποβάλει την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφ Ράτκε και υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο σενάριο «θα συνεχίζει να αναζωπυρώνει την αστάθεια στην χώρα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ