2015-05-26 10:36:08
Φωτογραφία για Ο Λαφαζάνης ακυρώνει τα σχέδια βιομάζας στην Κρήτη
Με...ομαδικές ακυρώσεις των σχεδίων βιομάζας- βιοαερίου απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος στη «βιομηχανία» εγκρίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης! Όπως έγραψε ήδη το CRETALIVE η αρχή έγινε με το εργοστάσιο στο δήμο Φαιστού και τώρα ακολουθεί και το σχέδιο στην περιοχή της Λαγούτας του δήμου Μίνωα την οποία επίσης ακύρωσε ο κ.Λαφαζάνης!

«Όποια επένδυση δεν έχει ακολουθήσει τα προβλεπόμενα θα ακυρώνεται» απαντά το υπουργείο δίδοντας το στίγμα των προθέσεων του ΥΠΑΠΕΝ το οποίο δεν πρόκειται να αφήσει, όπως λέει, περιοχές να γεμίσουν από εργοστάσια βιομάζας! Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι ετοιμάζει νέο πλαίσιο για τα σχέδια αυτά και σύντομα θα το φέρει στη Βουλή.

Το υπουργείο απορρίπτει και την συγκεκριμένη επένδυση στη Λαγούτα καθώς επισημαίνει ότι ουσιαστικά εγκαθίσταται σε περιοχή αγροτική... «Από άποψη χωροθέτησης, το έργο προτείνεται να εγκατασταθεί σε περιοχή κυρίως αγροτική, εκτός ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ κλπ» αναφέρεται στην απόφαση και δικαιώνει το δήμο Μίνωα που κατέθεσε προσφυγή στον υπουργό, όπως θα δικαιώσει και όλους τους δήμους που έπραξαν αναλόγως αφού δεν μπορεί να γεμίσει μονάδες μια περιοχή!


Μάλιστα στην απόφαση τονίζεται χαρακτηριστικά: «Επειδή ο προσφεύγων Δήμος προβάλει, μεταξύ άλλων λόγων, ότι αν και η σύνταξη των ΜΠΕ διενεργείται μεμονωμένα και για καθεμία μονάδα ξεχωριστά, με δεδομένο ότι και από τη νομοθεσία δεν καθορίζεται η διασφάλιση ελάχιστης απόστασης μεταξύ ομοίων μονάδων για τα συγκεκριμένα έργα, είναι αναγκαία η  δυνατότητα αξιολόγησης εκ μέρους των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της σωρευτικής δράσης των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω και του σημαντικού αριθμού των μονάδων που αιτούνται αδειοδότησης εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μονάδων αεριοποίησης μονάδας / αναερόβιας χώνευσης –παραγωγής βιοαρερίου στην Κρήτη».

Κι όλα δείχνουν ότι θα έχουν την ίδια τύχη οι περισσότερες τουλάχιστον μονάδες που είχαν πάρει εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ είχαν απορριφθεί από την περιφέρεια Κρήτης...

«Το υπουργείο μας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελές για την οικονομία μας και το περιβάλλον» ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη με θέμα τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που επρόκειτο να κατασκευαστεί στη θέση Κοπανάδες του Δήμου Φαιστού  .

 «Θα ήθελα να σας πω, τόνισε, ότι το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι κατά τη γνώμη μας ανεπαρκές και σε πολλά σημεία ασαφές, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όμως συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ