2015-06-07 17:06:49
Φωτογραφία για Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην παρουσίαση του βιβλίου του Αργύρη Σφουντούρη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ´Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σήμερα Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αργύρη Σφουντούρη, του παιδιού-σύμβολο της σφαγής του Διστόμου.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Την παρουσίαση του βιβλίου "ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ" των εκδόσεων "Βεργίνα" έκαναν η φιλόλογος Δήμητρα Σκαύδη Κοκκίνη και η νομικός και μέλος του ΕΣΔΟΓΕ Χριστίνα Σταμούλη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μοιρολόι για την σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 από τον Λουκά Τζιτζώκο. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.

Ο χαιρετισμός του ΑΝΥΕΘΑ έχει ως εξής:


«Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ απλά για την παρουσίαση ενός βιβλίου. Το βιβλίο του Αργύρη Σφουντούρη «ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ» είναι μια ιερή παρακαταθήκη, μια πολύτιμη πνευματική κληρονομιά που οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε. Μας την παραδίδει ο ίδιος με τη φυσική του παρουσία εδώ και την όλη παρουσία και διαδρομή του, για να την κάνουμε κτήμα του ελληνικού λαού. 

Φίλες και φίλοι, 

Η ιστορική μνήμη - εδώ θέλω να σας μιλήσω και από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας- αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της ίδιας της έννοιας και του περιεχομένου της Εθνικής Άμυνας. Μας δίνει υπόσταση στον ιστορικό χρόνο, δίνει υπόσταση και ταυτότητα στο λαό και αυτή την υπόσταση υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις πάνω στο έδαφος που λέγεται πατρίδα.

Ο Αργύρης Σφουντούρης σήκωσε στους ώμους του το βάρος αυτής της ιστορικής μνήμης και με τους αγώνες του μεταλαμπαδεύει σε όλους μας αυτή την άσβεστη φλόγα για μνήμη, δικαιοσύνη και ειρήνη. Πάνω απ' όλα, όμως, μας διδάσκει πώς να μετουσιώνουμε την πίκρα και το μίσος σε διάθεση για ζωή και συμφιλίωση.

Η ζωή και το έργο του Αργύρη Σφουντούρη είναι μια διαδρομή που ταυτίζεται με την ίδια την διαδρομή εξανθρωπισμού του ανθρώπου στο διάβα της ιστορίας. Η διαφορά είναι αυτό για τον Αργύρη συντελέστηκε στο διάβα της ζωής του. Τα παιδικά του μάτια έζησαν τη ναζιστική βαρβαρότητα τον Ιούνιο του 1944 στο Δίστομο. Αυτά τα ίδια μάτια πείσμωσαν για ζωή, την είδαν κατάματα και την κατάκτησαν. Με αυτά τα μάτια πορεύεται από εκείνη, τη μοιραία μέρα της σφαγής του Διστόμου, έως σήμερα. Με αυτά τα μάτια ο Αργύρης ανακάλυψε και κατέκτησε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και ο ανθρωπισμός.

Κυρίες και κύριοι,

Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη χωρίς διχασμούς που θ' αφήσει πίσω της τις σκιές του παρελθόντος, μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές το μήνυμα που εμπεριέχεται στην κραυγή αγωνίας «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα με διεθνή απήχηση, το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς.

Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος.

Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 στην ΛΑΕΔ συμμετείχαν και μίλησαν διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus.

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δεν είναι η προσπάθεια ενός λογιστικού συμψηφισμού για το ελληνικό δημόσιο χρέος σήμερα. Θυμίζω τον τίτλο του αγωνιστή μας, Μανώλη Γλέζου, «έστω και για ένα μάρκο». Είναι ηθικό, ιστορικό, πολιτικό έλλειμμα, νομικό έλλειμμα για την εποχή μας, το να μην κλείσουν αυτές οι πληγές ανάμεσα τις δύο χώρες και τις δύο κυβερνήσεις.

Εμείς λέμε: Ας κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσουμε νηφάλια γιατί μας ενώνει ο αντιφασισμός και η δημοκρατία.

Έχει ιδιαίτερη αξία για τις νεολαίες και τους λαούς και της Γερμανίας και της Ελλάδας να βρεθούν μαζί σε αυτό το πεδίο για να κλείσει αυτή η ανοιχτή πληγή μιας και το επιβάλλουν οι καιροί, καθώς το ξαναβλέπουμε το αυγό του φιδιού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και στη δική μας χώρα, νεοναζιστικές και νεοφασιστικές πολιτικές δυνάμεις και μορφώματα να αναδεικνύονται και πάλι.

Άρα έχουμε ανάγκη και οι ηττημένοι και οι νικητές να ξαναβρεθούμε στο ίδιο πεδίο της συνεννόησης των λαών της Ευρώπης. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ποτέ πια τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως όλοι θα ξέρετε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλάβαμε μια ακόμα πρωτοβουλία: Ξεκινήσαμε τη διαδικασία αξιοποίησης των αρχείων της Βέρμαχτ της περιόδου 1941-1944, που η χώρα μας, μέσω της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, είχε αποκτήσει το 2006 από τα κρατικά αρχεία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα ζητήσαμε και είμαστε σε διαδικασία απόκτησης, και τα αντίστοιχα αρχεία που βρίσκονται στη Ρωσία και αφορούν την ίδια περίοδο της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτά τα πολύτιμα αρχεία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα αξιοποιηθούν, στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική Βουλή με τη Διακομματική Επιτροπή για γερμανικές οφειλές, ως ένα όπλο εναντίον της Γερμανίας.

Ξαναλέμε, και το λέμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτά τα αρχεία, θα αποτελούν για όλους τους λαούς της Ευρώπης τεκμήρια, στα οποία θα μπορούν όλοι οι ερευνητές, οι ιστορικοί, ινστιτούτα ερευνητικά, ιστορικά, να σκύψουν πάνω τους και να βγάλουν όλα εκείνα τα συμπεράσματα που χρειαζόμαστε σήμερα.

Φιλοδοξούμε να ανακαλύψουμε σε αυτά τα αρχεία αθέατες πτυχές και πλευρές. Επισημαίνω στο σημείο αυτό, όχι για να δηλητηριάσουμε - σε καμία περίπτωση – αλλά για να τροφοδοτήσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης των λαών. Για να τις ενδυναμώσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες κατανόησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό χρέος που είναι οι αποζημιώσεις προς τον ελληνικό λαό.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα γερμανικά πανεπιστήμια, τα γερμανικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, την γερμανική διανόηση αλλά και τον γερμανικό λαό να συνδράμουν μαζί μας στην ανακάλυψη αυτού του ιστορικού θησαυρού για να μπορούμε να λέμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερα ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός το «ποτέ ξανά». 

Έχει ιδιαίτερη σημασία να διαχυθεί άπλετο φως σε αθέατες πλευρές που αφορούν στις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, στη βεβήλωση και στη λεηλασία αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών αλλά και στην κλοπή αυτών των θησαυρών που σήμερα βρίσκονται πιθανά σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε κρατικά μουσεία διαφόρων χωρών. 

Κυρίες και κύριοι,

Ο Αργύρης Σφουντούρης δεν είναι απλά το σύμβολο της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Είναι ο οδηγός στο μεγάλο ταξίδι προς την Ιθάκη.

Η Ιθάκη είναι η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου για δικαιοσύνη και ελευθερία. Ένα ταξίδι συναρπαστικό, με πολλούς Κύκλωπες στην πορεία, πολλές φουρτούνες και ναυάγια. Όμως αξίζει.

Αξίζει τόσο όσο να είναι κανείς Άνθρωπος.

Αυτό μας διδάσκει ο Αργύρης Σφουντούρης. Είναι ένας μεγάλος δάσκαλος.

Αργύρη σε ευχαριστούμε».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ