2015-06-09 14:43:34
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Δεν βλέπω, ούτε θέλω εκλογές»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εργαστεί για να κλείσει η διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, με την «κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις», εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera που τιτλοφορείται «Εφικτή η συμφωνία αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα».

Εν όψει της συνάντησης που θα έχει αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση ότι «θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα». «Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία», συνεχίζει, προσθέτοντας πάντως ότι «όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους». «Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.


Όπως επισημαίνει, η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί ήταν «ατυχής» και δεν «αποτύπωνε ούτε κατά διάνοια τις συμφωνίες που είχαν ήδη επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση του Brussels Group». «Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται να εφαρμόσουμε μέτρα που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη ή να απαιτείται από την Ελλάδα να πράξει σαν να μην έγιναν εκλογές πριν από τέσσερις μήνες, οι οποίες άλλαξαν κυβέρνηση. Είναι ζήτημα αρχής, αλλά και ουσίας. Ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας, είναι αδιανόητο να μας ζητείται η κατάργηση των χαμηλότερων συντάξεων και των επιδομάτων που αφορούν τα πιο φτωχά στρώματα, η αύξηση κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά», εξηγεί.

Σχετικά με το ποια μέτρα έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τους δανειστές και ποια μέτρα ακόμη συζητούνται, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια», αλλά «είναι αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων». 

«Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως «κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες».

Σε ερώτηση αν «η πτώχευση της Ελλάδας θα σήμαινε και πτώχευση του ευρώ» ο κ. Τσίπρας τονίζει πως κάτι τέτοιο «είναι προφανές». «Θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη. Αν η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας που αποτελεί το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών για χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η Ιταλία που έχει χρέος δυο τρισεκατομμυρίων, αλλά και η Ισπανία;», διερωτάται και προειδοποιεί πως αν η Ελλάδα αποτύχει οι αγορές αμέσως θα σπεύσουν να βρουν τον επόμενο.

Επισημάνει πάντως ότι η Ελλάδα «δεν θέλει να φοβίσει ή να εκβιάσει». «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να δείξουν αλληλεγγύη τη στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει ένα κυρίαρχο κράτος που έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συνομιλεί με όλους για την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Δεν της χαρίζει κανένας χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό κοινοβούλιο η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα», θυμίζει.

Ερωτηθείς αν θα προκήρυσσε εκλογές σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: «Ούτε βλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Πήραμε λαϊκή εντολή πριν από μόλις τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουμε πολλαπλασιάσει την επιρροή μας. Σε βάθος της προβλεπόμενης τετραετίας θα ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα προδώσουμε τον ελληνικό λαό».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ