2015-06-11 08:55:52
Φωτογραφία για Αλαλούμ με τις ψηφιακές εξετάσεις
Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Αναστάτωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πέραν των ίδιων των παρόχων, διαβλέπει ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων ότι θα προκαλέσει η εφαρμογή της απόφασης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Διαφορετική εικόνα, βέβαια, περιγράφει ο ΕΟΠΥΥ.

Η Υπουργική Απόφαση Κουρουμπλή (επισυνάπτεται) ουσιαστικά καταργεί αντίστοιχη απόφαση του Μ. Βορίδη, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την είσπραξη, για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες, επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους.

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό:

Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου στο Virus, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών διαγνωστικών (που καλύπτουν, άλλωστε, το 90% των ασφαλισμένων λόγω των αποδυναμωμένων δημόσιων δομών), διαθέτει πλέον είτε ειδικούς ψηφιοποιητές, καινοτόμες τεχνολογίες που ουσιαστικά ψηφιοποιούν την αναλογική εξέταση (ακτινογραφία ή μαστογραφία για παράδειγμα), καθιστώντας την απεικόνιση πιο ευκρινή και πιο αποτελεσματική, είτε ψηφιακές απεικονιστικές τεχνολογίες.


Στο κρατικό τιμολόγιο, όμως, δεν κοστολογείται ούτε η ψηφιοποιημένη αναλογική εξέταση ούτε, φυσικά, η ψηφιακή εξέταση. Με την απόφαση Βορίδη, οι πάροχοι είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν μια ψηφιακή ακτινογραφία ή μαστογραφία, αλλά και άλλες καινοτόμες εξετάσεις, χρεώνοντας ένα ποσό πάνω από το αντίστοιχο αναλογικό.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν στο Virus ασφαλισμένες, στην περίπτωση της ψηφιακής μαστογραφίας, μέχρι τώρα, τα διαγνωστικά κέντρα τις χρέωναν τη διαφορά κόστους από την αναλογική εξέταση.

Έως εδώ, λοιπόν, η απόφαση Κουρουμπλή μοιάζει να λειτουργεί υπέρ των ασφαλισμένων, αφού φαίνεται να καταργεί τις επιπλέον χρειώσεις.

Όπως προειδοποιούν, ομως, ειδικοί, στην πραγματικότητα βγάζει από το διαγνωστικό χάρτη τις νέες τεχνολογίες, ψηφιοποιημένες ή ψηφιακές.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν στο Virus στελέχη του κλάδου των διαγνωστικών κέντρων, πλέον μπορούν να εκτελεσθούν μόνο παραπεμπτικά για εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο, κυρίως, δηλαδή, αναλογικές. Αυτές είναι και οι εξετάσεις που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν, όσες ιδιωτικές μονάδες δεν έχουν απλά αναλογικά μηχανήματα, δεν μπορούν να εκτελέσουν τα παραπεμπτικά και δεν μπορούν να τα αναβαθμίσουν σε ψηφιοποιημένες μορφές. Θα πρέπει, λοιπόν, ο ασφαλισμένος να επιδοθεί σε ένα «κυνήγι θησαυρού» για τον εντοπισμό του κατάλληλου διαγνωστικού κέντρου και όταν το βρει δεν αποκλείεται να χρειαστεί να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν καταφέρει να κάνει την εξέταση.

Από την άλλη, αν ο ασφαλισμένος θέλει την καινοτόμο ή νεότερη τεχνολογικά (και λογικά πιο αποτελεσματική) εξέταση θα πρέπει να την πληρώσει πλήρως από την τσέπη του. Αυτή, εκτιμάται ότι θα είναι τελικά και η νέα πραγματικότητα για τους ασφαλισμένους.

Απάντηση ΕΟΠΥΥ

Μια πολύ διαφορετική εικόνα περιγράφει ο ΕΟΠΥΥ. Σε επικοινωνία μας με στελέχη του Οργανισμού, μας ξεκαθάρισαν πως η ΥΑ Κουρουμπλή είναι σε θετική κατεύθυνση και ουσιαστικά βάζει τάξη σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Δεν επηρεάζει, διαβεβαιώνουν, την καθημερινότητα των ασφαλισμένων, καθώς δεν μεταβάλλει το υπάρχον καθεστώς. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε ψηφιοποιημένες εξετάσεις και να καταβάλλουν τη διαφορά, όπως συνέβαινε έως χθες.

Συμβάσεις

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το μέλλον των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους, που λήγουν στα τέλη του Ιουνίου και οι οποίες έχουν επανειλημμένως παραταθεί, προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία του Οργανισμού και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, θολό είναι το τοπίο και για το τελικό κονδύλι για τις διαγνωστικές, με τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων να επισημαίνουν πως ο κλάδος δεν πρόκειται να αντέξει και 3ο μαζικό κούρεμα των δαπανών.

Πάντως, εκκρεμεί συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με την ηγεσία του Υπουργείου για την τακτοποίηση των εν λόγω θεμάτων.

ΦΕΚ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ψηφιακών
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ