2015-06-12 20:42:35
Φωτογραφία για ΈΡΕΥΝΑ αποδεικνύει το αυτονόητο: Τι αντιπαθούν περισσότερο τα σκυλιά;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι σκύλοι αντιπαθούν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται άσχημα στους ιδιοκτήτες τους, αρνούμενοι μάλιστα το φαγητό που τους προσφέρουν άτομα τα οποία έχουν φερθεί εχθρικά στο αφεντικό τους, ανακοίνωσαν Ιάπωνες ερευνητές.

Όπως αναφέρει η imerisia.gr, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν έναν άνθρωπο με βάση την κοινωνική του συμπεριφορά, ένα χαρακτηριστικό που συναντάται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό ειδών, περιλαμβανομένων των ανθρώπων και ορισμένων άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.

Οι ερευνητές υπό τον Κάζουο Φουτζίτα, καθηγητή Συγκριτικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Κιότο, πραγματοποίησαν πείραμα σε τρεις ομάδες αποτελούμενες από 18 σκύλους, χρησιμοποιώντας την εναλλαγή ρόλων, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες τους έπρεπε να ανοίξουν ένα κουτί.

"Διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι οι σκύλοι προβαίνουν σε κοινωνική και συναισθηματική εκτίμηση ανθρώπων ανεξάρτητα από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους", είπε ο Φουτζίτα.


Αν οι σκύλοι δρούσαν αποκλειστικά με βάση το συμφέρον τους, δεν θα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων κι ένας σχεδόν ίσος αριθμός σκύλων θα δεχόταν φαγητό από όλα τα άτομα.

"Αυτή η ικανότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στο χτίσιμο μίας κοινωνίας με έντονο το στοιχείο της συνεργασίας και η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι σκύλοι μοιράζονται αυτή την ικανότητα με τους ανθρώπους".

Το χαρακτηριστικό αυτό συναντάται στα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών περίπου, προκύπτει από την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί, είπε ο Φουτζίτα, ότι δεν επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση "Animal Behaviour" που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στον μήνα από τον εκδοτικό οίκο Elsevier, ο οποίος εδρεύει στο Άμστερνταμ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: Τι λέει το ΜΑΞΙΜΟΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: Τι λέει το ΜΑΞΙΜΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ