2015-06-15 08:12:20
Φωτογραφία για Ηλεία: Ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιού - Τα πρώτα φορτία προωθούνται στην Ευρώπη
Την πορεία του για τις αγορές της Ευρώπης ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες το καρπούζι της Ηλείας. Διάσημο προϊόν με μεγάλη αποδοχή το καρπούζι φορτώνεται σε νταλίκες για να ταξιδέψει στην Ιταλία, την Αυστρία, τα Βαλκάνια και τη βόρεια Ευρώπη. Αυτή την περίοδο είναι η πρώτη φάση της συγκομιδής με τα υπέρ πρώιμα καρπούζια, ενώ η παραγωγή βρίσκεται στη μέση.

Οι καλλιεργητές όμως και αυτή τη χρονιά δέχθηκαν τη μανία της φύσης καθώς εκτιμάται πως περίπου 4000 στρέμματα καρπουζιού επλήγησαν από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του περασμένου Μαΐου.

Στα χωράφια με τις καλλιέργειες καρπουζιού στην Ηλεία, αυτή την περίοδο επικρατεί ένας εργασιακός οργασμός. Δεκάδες εργάτες ξεχωρίζουν τα καλύτερα καρπούζια της παραγωγής για να φορτωθούν στις νταλίκες με προορισμό την Ευρώπη.

Ο άλλος θησαυρός στις καλλιέργειες της Ηλείας, μετά τη φράουλα, το καρπούζι, φέτος δεν έχει κάποια εντυπωσιακή τιμή, αν και οι παραγωγοί λένε πως λόγω των ζημιών από το χαλάζι θα υπάρξει έλλειψη σε σχέση με τη ζήτηση. Ο Νίκος Σταυρούλιας, καλλιεργητής καρπουζιού στα Δουνέικα μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί φέτος στα «καρπουζοχώραφα».


«Είμαστε στην αρχή της συγκομιδής και τώρα έχουν φύγει τα υπέρ-πρώιμα καρπούζια. Είμαστε στο μέσο της παραγωγής και όπως φαίνεται για την ώρα ομαλά κινούνται τα πράγματα. Είναι βέβαια νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα, αλλά δείχνει να είναι μια «μεσαία» χρονιά, χωρίς ιδιαίτερη τιμή για το καρπούζι.

Η τιμή κυμαίνεται στα 23 με 25 λεπτά το κιλό και οι εξαγωγές γίνονται προς Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και τη βόρεια Ευρώπη» μας είπε. Σχολιάζοντας τις καιρικές συνθήκες και το πόσο επηρέασαν την παραγωγή ο ίδιος τόνισε πως ο καιρός φέτος έκανε κακό. «Πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονταν πάνω στην παραγωγή, έχασαν το προϊόν τους από το χαλάζι. Περίπου 4.000 στρέμματα με καρπούζι επλήγησαν σημαντικά.

Ο Μάιος πολλές χρονιές έχει χαλαζοπτώσεις, αλλά αυτή τη φορά το καρπούζι βρέθηκε στο επίκεντρο του καιρού». Πέραν των σημαδιών που μπορεί κάποιος να αντικρίσει πάνω στο καρπούζι, από το χαλάζι, κόβοντάς το, μέσα θα δει μια ροζ απόχρωση στην καρδιά, αντί της έντονης κόκκινης, φανερώνοντας και έτσι τις συνέπιες των χαλαζοπτώσεων.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ