2015-06-17 12:48:15
Φωτογραφία για Το δείπνο της Κηφισιάς - Γιατί ο Καραμανλής έτρεξε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά;
Μήνυμα ενότητας της Κεντροδεξιάς και στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο Κώστας Καραμανλής με την έκτακτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, στην οικία του, στην Κηφισιά.

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συζήτησαν για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι δέχτηκε στο σπίτι του στην Κηφισιά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 7.15 και η αναγγελία της έγινε στις 8, πιθανότατα για να πάρει δημοσιότητα στα βραδινά δελτία ειδήσεων, τα οποία θα «έπαιζαν» όσα είχαν προηγηθεί με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενα δείπνο στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά

Η συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών διήρκεσε μια ώρα και ένα τέταρτο και πηγές από τη Συγγρού ανέφεραν ότι «οι δύο άντρες θεωρούν ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση», ενώ εκτίμησαν ότι «πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συνάντηση. Η τελευταία τους μυστική συνομιλία είχε γίνει πριν από λίγο διάστημα στο Χίλτον και είχε και τότε εσωκομματικό μήνυμα. «Γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι το δείπνο της Κηφισιάς έγινε σε κλίμα νέας εσωκομματικής ταραχής που προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προσέτρεξε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη «γραμμή» της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διχασμένη και αντιμετωπίζει πρόβλημα ηγεσίας.

Θυμός για την επίσκεψη Ντόρας στο Μαξίμου

Είχε προηγηθεί σοβαρή αναταραχή στο εσωτερικό της Συγγρού και πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, και μάλιστα μετά από δικό της αίτημα, την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα συναντούσε δύο προέδρους κομμάτων. Μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στο πρωθυπουργικό γραφείο, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ συνεδρίαζε στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να εκτιμηθούν οι αρνητικές εξελίξεις και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Επρεπε να με είχες ειδοποιήσει πριν πας

Τα περισσότερα μέλη του γαλάζιου Πολιτικού Συμβουλίου χαρακτήρισαν «θεσμική απρέπεια» τη συνάντηση Τσίπρα–Μπακογιάννη. Ο κ. Σαμαράς έκανε, μάλιστα, γνωστή τη δυσφορία του όταν, εκ των υστέρων, τον κάλεσε η πρώην υπουργός για να τον ενημερώσει τηλεφωνικώς για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έπρεπε να με είχες καλέσει πριν πάς και όχι αφού πήγες», σχολίασε με αυστηρότητα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος, κατά πληροφορίες, στην αρχική κλήση που δέχθηκε δεν σήκωσε ο ίδιος το τηλέφωνο αλλά η γραμματέας του. Ο κ. Σαμαράς συζήτησε στο μεταξύ το ζήτημα με τους συνεργάτες του και αποφάσισε να μιλήσει με την πρώην υπουργό στο τηλέφωνο.

«Αυτή η στιγμή δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας», φέρεται να του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία είπε στον κ. Σαμαρά ότι θεώρησε υποχρέωσή της να τον ενημερώσει για τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα.

Η Ντόρα δίνει συνέχεια στην ένταση

Συνέχεια στην ένταση και στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη την Τετάρτη, όταν ερωτηθείσα γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απάντησε:

«Είναι γνωστό ότι δεν συζητάμε  με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί ότι αντίθετα ο Κώστας Καραμανλής ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία της να μεταβεί στο Μαξίμου.

«Μιλάω με τον Καραμανλή. Νομίζω ότι ήξερε... Δεν τον ενημέρωσα εγώ».

Η ίδια αρνήθηκε, μάλιστα, ότι με τη χθεσινή της κίνηση «έκαψε» μια ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ και δήλωσε με νόημα: «Είναι πολύ μικρό το 'με κάλεσες, σε κάλεσα', την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε τόσο σοβαρή κατάσταση».

Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κώστα Καραμανλή την Τρίτη, η βουλευτής της ΝΔ τη χαρακτήρισε «χρήσιμη», ενώ άφησε αιχμή για την αντιφατική στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ενδεχόμενο συμφωνίας, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση αυτή «θα συζητήθηκε και η θέση της ΝΔ στη Βουλή για την ενδεχόμενη συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΝΔ για τη συμφωνία, παρατήρησε ότι «θα δούμε τη συμφωνία, θα την κουβεντιάσουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Αναφερόμενη, τέλος, στις εσωκομματικές εξελίξεις στη «γαλάζια» παράταξη η κ. Μπακογιάννη είπε: «Δεν κινείται τίποτα. Κανείς δεν κινεί κάτι. Δεν κινούμαι, γιατί δεν μπορώ να ασχοληθώ με τα εσωτερικά της ΝΔ την ώρα που η χώρα είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση».

Πυρά της ΝΔ κατά του Τσίπρα

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημα της συνεννόησης, εξαπολύοντας, ωστόσο, σφοδρή επίθεση κατά του κ. Τσίπρα.

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι καθαρογράφεται συμφωνία. Δεν ξεκινά τώρα η πραγματική διαπραγμάτευση, τώρα κορυφώνεται η κοροϊδία του ελληνικού λαού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης.

Στην ίδια ανακοίνωση επικρίνεται ο πρωθυπουργός ότι «σπρώχνει τη χώρα σε αδιέξοδο, ανεβάζει το λογαριασμό στα ύψη και οδηγεί σε ρήξη και καταστροφή. Μήπως τελικά αυτή ήταν η κρυφή τους ατζέντα;»

«Η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική, τέρμα τα ψέματα. Η Ν.Δ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα σταθεί δυναμικά απέναντι στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση καταστροφική απομόνωση της Ελλάδας. Πρωτοβουλίες σε επίπεδο θεσμικών, κοινωνικών και πατριωτικών δυνάμεων», καταλήγει η ανακοίνωση με την οποία έγινε έμμεση προαναγγελία της πρόθεσης του κ. Σαμαρά να συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ