2015-06-20 20:05:46
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ VD
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00 το πρωί της Κυριακής. Τα βήματα της Αθήνας συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα, Σάββατο, στις μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στενών συνεργατών του και κορυφαίων υπουργών.

«Το επιδιώκουμε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη όταν εξερχόμενος του Μαξίμου ρωτήθηκε εάν τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται σε κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγαν ήδη από σήμερα Σάββατο για Βρυξέλλες.

Από την πλευρά των δανειστών, τον κίνδυνο σοβαρών πολιτικών επιπτώσεων από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαπιστώνει ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως θα ήταν «μοιραίο σημάδι». 


Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε κλειστή συγκέντρωση στελεχών του κόμματός του (SPD) στο Βερολίνο, σύμφωνα με αναφορές συμμετεχόντων που επικαλούνται ΜΜΕ όπως το Tagesspiegel. «Ο εθνικισμός καλπάζει ήδη στην Ευρώπη, και αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα ενίσχυε αυτές τις τάσεις» είπε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, σύμφωνα με τις αναφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο αντικαγκελάριος διαπιστώνει κίνδυνο «ευρωπαϊκής αποσύνθεσης».

Επίσης, την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην φθάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ωστόσο, σε προδημοσίευση από το Focus αποσπάσματος συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή, στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προειδοποιεί ότι: «Δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια ώρα ο οικονομολόγος, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα ένα Grexit θα έριχνε την ελληνική οικονομία στο χάος, με τεράστιο πληθωρισμό, αλλά οι συνέπειες για τη Γερμανία και την παγκόσμια οικονομία δεν θα ήταν μεγάλες.  «Δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σοκ όπως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», δηλώνει ο κ. Μπόφινγκερ, αλλά προειδοποιεί ότι ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης και θα προσέλκυε κερδοσκόπους. 

Εάν μια χώρα αποκτούσε οικονομικά προβλήματα, θα γίνονταν υποθέσεις για μια περαιτέρω έξοδο από το ευρώ, εξηγεί και τονίζει ότι αυτό ανεβάζει τους τόκους και οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων. «Έτσι αποσταθεροποιούνται οι χώρες», δηλώνει και σημειώνει ότι ελπίζει σε μια λύση της τελευταίας στιγμής, «όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ