2015-06-21 17:14:07
Φωτογραφία για Ένας υπουργός... εθελοντής δασοπυροσβέστης
Μία έκπληξη περίμενε τους εθελοντές δασοπυροσβέστες την περασμένη εβδομάδα στο περίπτερο που είχαν στήσει στην 1η Ανθοκομική Έκθεση Αχαρνών στην πλατεία Αριστοτέλους στους Θρακομακεδόνες.

Ανάμεσα σε όλους τους πολίτες πλησίασαν το περίπτερο για να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής (Ε.ΔΑΣ.Α.) ήταν και ένα μέλος της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος επισκέφθηκε την Ανθοκομική Έκθεση και το περίπτερο των εθελοντών του κέρδισε την προσοχή.

Αφού μίλησε για αρκετή ώρα με τους παριστάμενους για τις δραστηριότητες τους την προσοχή του τράβηξε μία αίτηση που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο περίπτερο. Ήταν η αίτηση για συμμετοχή στην εθελοντική δασοπροστασία της Πάρνηθας την αντιπυρική περίοδο η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεν το σκέφθηκε για πολλή ώρα και αφού συμπλήρωσε τα απαραίτητα στοιχεία της αίτηση έβαλε την υπογραφή του από κάτω, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της εθελοντικής ομάδας για τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του ότι σε πολλά κομμάτια του κυβερνητικού έργου υπάρχει καθυστέρηση.

Η αναφορά αυτή αποτέλεσε για όλους τους υπουργούς και αναπληρωτές ως ένα καμπανάκι και ανάμεσα στα υπουργεία που αναμένεται να ανεβάσουν κατακόρυφα τους ρυθμούς τους είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο υπάγεται πλέον στον Γιώργο Σταθάκη και το υπερυπουγείο Οικονομίας.

Ο Χρ. Σπίρτζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βραχίονες του κυβερνητικού έργου ειδικά από τη στιγμή που στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται οι εθνικές οδοί και οι αυτοκινητόδρομοι, επικοινωνιακό άρμα των παλαιότερων κυβερνήσεων, και φυσικά τα διόδια, τα οποία δημιούργησαν το κίνημα «δεν πληρώνω» και η ανακοίνωση της επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών τους προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες μετά από συνεχόμενες αυξήσεις.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύουν μέχρι τη δύση του ηλίου αφού μόλις η τελευταία ακτίνα του θα κρύβεται στον ορίζοντα, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες θα παίρνουν τις θέσεις τους σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα οι πνεύμονες πρασίνου είναι ελάχιστοι και ο σημαντικότερος από αυτούς, η Πάρνηθα, είναι ακρωτηριασμένος από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

Ο Χρ. Σπίρτζης μετά την απόφασή του, θα βρίσκεται σε ένα από τα πυροφυλάκια που επανδρώνει η συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός γυρνώντας στο σπίτι του θα βγάζει το κοστούμι του, θα αφήνει στο γραφείο του τα υπηρεσιακά έγγραφα και θα ανηφορίζει προς την Πάρνηθα και τα πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας ανάλογα με το πρόγραμμα πυροπροστασίας.

Το πρόγραμμα βέβαια της πυροπροστασίας προβλέπει και ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της εθελοντικής ομάδας, τα οποία θα συνεπικουρούνται από τους απλούς εθελοντές, όπως ο Χρ. Σπίρτζης. Στις αρμοδιότητες των εθελοντών δασοπροστασίας περιλαμβάνεται η παρατήρηση του χώρου και σε περίπτωση που διαπιστώσουν εστία πυρκαγιάς πρέπει να ειδοποιήσουν τα κλιμάκια της πυροσβεστικής που βρίσκονται σε επιφυλακή στον ίδιο χώρο. Σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα η ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα υποβοηθά το έργο των πυροσβεστών.

Η επόμενη μέρα θα είναι για τον αναπληρωτή υπουργό ιδιαίτερα δύσκολη αφού η βάρδια της δασοπροστασίας ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και αντίθετα με τους περισσότερους εθελοντές, αναπληρωτής υπουργός δεν θα μπορεί να απολαύσει την ανατολή του ηλίου από το βουνό, αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του και στη συνέχεια στο υπουργείο, τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τις υποχρεώσεις.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε διαθέσιμος όχι μόνο για την πυροπροστασία αλλά και για άλλες δραστηριότητες της ομάδας εκτός από την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση, όπως η σηματοδότηση ορειβατικών δρόμων. Σε αυτές τις δραστηριότητες βέβαια σημείωσε δίπλα «εξαρτάται» αφήνοντας τα υπόλοιπα στην επικοινωνία με τους αρμόδιους της ομάδας οι οποίοι θα τον ενημερώνουν.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον δεν είναι κάτι καινοφανές για τον Χρ. Σπίρτζη αφού σε όλη του την σταδιοδρομία στο ΤΕΕ και την πολιτική έχει ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τους ελεύθερους χώρους ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στην ομάδα που προετοίμασε την δημιουργία του ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ενώ ο σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό ρυθμίσεις για τους χώρους πρασίνου.

Αυτή τη φορά θα έχει την ευκαιρία να δείξει πιο έμπρακτα από ποτέ το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον συνεργαζόμενος με απλούς πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής δεν είναι ένα νέο σωματείο, αφού μετρούν ήδη 29 χρόνια ζωής, πριν καταστραφούν οι μεγάλοι «πνεύμονες» του Λεκανοπεδίου, η Πάρνηθα το 2007 και η Πεντέλη το 1995 και το 1998.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι εθελοντές του σωματείου έχουν συμμετάσχει σε πολλές κατασβέσεις πυρκαγιών ενώ από το 2008 και μετά έχουν αναλάβει να επανδρώνουν τα δύο πυροφυλάκια της Πάρνηθας επί καθημερινής βάσης.

Στην κατοχή τους δε βρίσκεται και ένα πυροσβεστικό όχημα με πυροσβεστικό συγκρότημα χωρητικότητας 600 λίτρων το οποίο πραγματοποιεί περιπολίες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ