2015-06-25 12:51:36
Φωτογραφία για Σταύρος Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο επιλογές - Η θα αλλάξει ή θα ηττηθεί
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο επιλογές: ή θα αλλάξει ή... θα ηττηθεί», σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ και δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι η όποια συμφωνία υπογραφεί από τον πρωθυπουργό και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας θα περάσει στη Βουλή ακόμα και αν οι απώλειες είναι πολλές από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες και επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να στηρίξεις μια τέτοια συμφωνία. Αλλά εάν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου και την καταστροφή της χώρας μέσα από μια ρήξη με την Ευρώπη, τότε θα προτιμήσουμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία».

Παράλληλα, επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «δεν είχε στο μυαλό του τη διαπραγμάτευση. Είχε κυρίως στο μυαλό του το κόμμα του».

Αναλυτικά το δημοσίευμα των Financial Times:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλο-ευρωπαϊκού κόμματος στην Ελλάδα, εάν υπάρξουν σημαντικές διαρροές μετά από ενδεχόμενη συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.


Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κεντρο-αριστερού κόμματος το Ποτάμι, είπε πως συζήτησε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ανασχηματισμού σε συνάντηση που είχε με τον κύριο Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν “πολλές ενστάσεις” από το ακρο-αριστερό τμήμα του κόμματος του Πρωθυπουργού, κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.

“Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί, και ο κύριος Τσίπρας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όταν περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, όταν δει ποια μέλη του κόμματός του -ή ποια μέλη της κυβέρνησής του- δεν ψήφισαν τη συμφωνία,” είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξή του.

“Δε θέλουμε να τραυματίσουμε το κύρος του Πρωθυπουργού, ενώ αυτός είναι στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης,” προσέθεσε. “Αλλά μπορώ να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο επιλογές. Ή θα αλλάξει ή θα ηττηθεί”. Ο κύριος Θεοδωράκης, χαρισματικός πρώην δημοσιογράφος, δημιούργησε το Ποτάμι, από το μηδέν πριν τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και, ακολουθώντας το μονοπάτι της διαμαρτυρίας, κάτι που εκφράζει την κυρίαρχη τάση στη χώρα του, εξασφάλισε 17 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναδείχτηκε η τρίτη δύναμη στη Βουλή των 300. Λόγω της δημοτικότητας του, ο κύριος Θεοδωράκης θεωρούνταν μια αυτονόητη επιλογή υποψήφιου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον κύριο Τσίπρα, μετά τις εκλογές. Λόγω, όμως, της ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκής θέσης του, το Ποτάμι παρακάμφθηκε από τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος τελικά σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να απορρίψει τη διεθνή βοήθεια προς την Ελλάδα. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τάχθηκαν πολλάκις υπέρ ενός δομικού ανασχηματισμού της σκληροπυρηνικής του κυβέρνησης και της δημιουργίας μιας κεντρώας συμμαχίας που θα συμπεριλάμβανε και τον κύριο Θεοδωράκη, πιστεύοντας ότι έτσι θα εφαρμόζονταν με μεγαλύτερη αξιοπιστία οι οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε, τη Δευτέρα, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν απότομες αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και νέους φόρους επί των κερδών των επιχειρήσεων, έγινε μάρτυρας μιας εξέγερσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν αβέβαιοι για το κατά πόσο οι διαρροές, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, θα περιοριστούν σε μονοψήφια νούμερα ή τελικά θα είναι δεκάδες.

Ο κύριος Θεοδωράκης υποστηρίζει πως ακόμα και αν οι απώλειες είναι πολλές από το ΣΥΡΙΖΑ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα περάσει στη Βουλή. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως το κόμμα του, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – δηλαδή ό,τι απέμεινε από το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, και τη δεύτερη δύναμη της Βουλής, τη Νέα Δημοκρατία, θα στηρίξουν το σχέδιο. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “είναι δύσκολο να στηρίξεις μια τέτοια συμφωνία. Αλλά εάν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου και την καταστροφή της χώρας μέσα από μια ρήξη με την Ευρώπη, τότε θα προτιμήσουμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία”.

Ο κύριος Θεοδωράκης καταλογίζει στον κύριο Τσίπρα το ότι καθυστέρησε να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο στους εταίρους. Υποστηρίζει πως θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί άμεσα μια σειρά μέτρων, ώστε να πειστούν οι εταίροι πως η Αθήνα είχε πάρει στα σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να είναι το πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και η σύσταση μιας ενιαίας αρχής δημόσιων προμηθειών, για την αντιμετώπιση της απάτης.

“Ο Τσίπρας δεν είχε στο μυαλό του τη διαπραγμάτευση. Είχε κυρίως στο μυαλό του το κόμμα του. «Τι θα κάνω που θα αρέσει στο κόμμα μου»,” προσθέτει ο κύριος Θεοδωράκης. Άρα έφυγε ο χρόνος έχοντας ικανοποιημένο το κόμμα του, έχοντας χάσει όμως τους μεγαλύτερους συμμάχους της Ελλάδας. Η δύναμη της Ελλάδας ήταν πάντα οι σύμμαχοι της στην Ευρώπη”. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ